Dzień dobry :)
Mam dla Was pyszne miodowe ciasto Orzeszek.
Powiem szczerze że gości ono na moim stole w każde święta.
Wszyscy je uwielbiają, mogła bym je jeść na okrągło.
Przekładane masą orzechową i masą budyniowo-orzechową.
Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień gdy dobrze zmięknie.
Ciasto jest proste w przygotowaniu tylko troszkę pracochłonne.
Chociaż już po świętach może upieczecie je sobie na Nowy Rok.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki na ciasto miodowe:
około 3,1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki płynnego prawdziwego miodu
2 łyzeczki sody
2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
1 cukier wanilinowy
3 jajka
200 g miękkiego masła
Składniki na krem budyniowy:
1 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki
2 łyżki masy orzechowej Helio
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 puszka 560 g masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
Masa z orzechów na ciasto:
100 g posiekanych grubo orzechów laskowych Helio
1 łyżka miodu
100 g masła
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, ścieramy masło, dodajemy: cukier, cukier wanilinowy, jajka, miód oraz sodę wymieszaną w śmietanie.
Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Ciasto rozwałkowujemy na wymiar blaszki i układamy na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia..Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 2 placki na złoty kolor.
W garnku rozpuszczamy masło, miód, cukier i cukier wanilinowy, dodajemy grubo posiekane orzechy laskowe i wykładamy na trzeci placek, pieczemy troszkę dłużej niż placki bez orzechów.
Połowę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy mąkę, cukier, budynie i cukier wanilinowy.
Wlewamy do gotującego mleka i gotujemy ciągle mieszając aż zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią, aby ie powstał nam kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń i 2 łyżki masy orzechowej, ucieramy na gładki krem.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową,lepiej wyjmiecie z blaszki gotowe ciasto. Układamy ciasto bez orzechów i nasączamy np: herbatą, następnie wykładamy około 3/4 kremu i przykrywamy drugim nasączonym ciastem bez orzechów. Na drugim cieście rozprowadzamy masę orzechową, na masę orzechową wykładamy resztę kremu budyniowego, przykrywamy trzecim ciastem z orzechami. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.Najlepiej smakuje na drugi i kolejny dzień.
Życzę smacznego :)
uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń