Dzień dobry :)
Święta już nie długo,zapewne każda z Was przygotowuje już pomału świąteczną listę dań i wypieków. Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto takie na szybko, można przygotować je na święta lub do przedświątecznej kawki.Ciasto jest proste w wykonaniu z dodatkiem masy orzechowej i aronii kandyzowanej, powiem Wam że zachwycił mię jej smak.
Mnóstwo dodatków i mas znajdziecie w Helio.
Zapraszam :)
Składniki:
1 paczka krakersów
2 wagoniki długie herbatników
1 l mleka
2łyzki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki
500 ml śmietany kremówki 30 %
1 śmietana fix
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 puszka masy orzechowej Helio
około 50 g aronii kandyzowanej Helio
Blaszka o wymiarach 26/30 cm
Wykonanie :
Połowę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, 2 łyżki mąki,2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Wlewamy mieszankę i zagotowujemy aż zgęstnieje.
Garnek z budyniem odstawiamy na około 5 minut.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, na spód układamy warstwę herbatników, następnie 1/3 masy budyniowej jeszcze ciepłej, następnie układamy znowu herbatniki, masę budyniową, krakersy, masę orzechową, krakersy, masę budyniową i warstwę herbatników.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Rękaw cukierniczy z ozdobną tylką napełniamy ubitą śmietaną i dekorujemy według uznania wierzch ciasta.Na śmietanie układamy kandyzowaną aronię.
Ciasto odstawiamy najlepiej na noc.
Życzę smacznego :)
Bardzo apetyczna pyszotka :) idealna do kawy :)
OdpowiedzUsuńAle przepyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak.
OdpowiedzUsuń