Witajcie :) Co powiecie na pyszną rozgrzewającą zupę fasolową na kiełbasie i boczku.
Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.
Idealna na zimowe mroźne dni.
Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna.
Idealna na zimowe mroźne dni.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
250 g kiełbasy podwawelskiej Duda
150 g dobrego chudego boczku
6 ziemniaków
1 marchewka
1 mała pietruszka
natka pietruszki
1łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
400 g fasoli Jaś Radix-Bis
Wykonanie:
250 g kiełbasy podwawelskiej Duda
150 g dobrego chudego boczku
6 ziemniaków
1 marchewka
1 mała pietruszka
natka pietruszki
1łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
400 g fasoli Jaś Radix-Bis
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą najlepiej na noc. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Zalewamy wodą około 2 l i gotujemy pod przykryciem aż fasola zmięknie, ja lubię gdy całkowicie się rozpada.Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę można dać w całości.
Natkę myjemy i przekładamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy dolewamy ewentualnie wody, wszystko zależy jakie zupy lubicie czy rzadkie czy gęste, nadal gotujemy na małym ogniu aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z bułką lub grzankami.
Smacznego:)
ymm coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń