Dzień dobry kochani :)
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego,
dzisiaj lekka i zdrowa wersja szarlotki z kaszy jaglanej.
dzisiaj lekka i zdrowa wersja szarlotki z kaszy jaglanej.
Pyszna,delikatna z polewą jogurtowo-waniliową.
Wprost rozpływa się w ustach.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
3 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej Radix-Bis
1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
6 jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 mały cukier waniliowy
400 g jogurtu naturalnego
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka miodu lub do smaku
foremka o wymiarach: 20/20 cm
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy woreczki z kaszą, wody ma być tyle aby dobrze przykrywała woreczki, gotujemy tak długo aż kasza dobrze napęcznieje.
Wyciągamy z wody i delikatnie odciskamy jej nadmiar.
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy olej kokosowy, miód i mieszamy.
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do rondelka. Następnie dodajemy miód, cynamon i cukier waniliowy.
Smażymy na małym ogniu aż jabłka zmiękną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Kaszę dzielimy na pół, jedną część wykładamy na spód blaszki, następnie wykładamy jabłka i drugą warstwę kaszy lekko dociskając. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy około 40 minut aż na wierzchu powstanie delikatna zapieczona skórka.
Śmietanę mieszamy z miodem i cukrem waniliowym, polewamy szarlotkę, najlepiej smakuje na ciepło.
Życzę smacznego:)
Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWpadnij i do mnie :)
www.natalia-i-jej-świat.pl