Dzień dobry :)
Uwielbiam wymyślać różne ciasta, najczęściej otwieram szafki i lodówkę, patrzę co mam i tworzę z tego coś pysznego.
Dzisiaj mam dla Was rafaello na biszkopcie z herbatnikami regionalnymi i kandyzowanym aloesem.Pyszotka
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżka wody
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa rafaello:
200 g mieszanki bakaliowej ( orzechy rodzynki)
1łyżka lejącego miodu
1kopiasta szklanka wiórek kokosowych
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
3 łyżki śmietanki 12 %
foremka okrągła o średnicy:28cm
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy stopniowo mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i wodę, jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Mieszankę bakaliową mielimy w blenderze. Do dużej patelni przekładamy wiórki i mieszankę, prażymy na złoty kolor.
Gęstą część mleczka przekładamy do miski i mieszamy z miodem na gładki krem, następnie dodajemy zimne wiórki i mieszamy.
Biszkopt nasączamy obficie herbatą, wykładamy masę i odstawiamy na godzinkę do stężenia.
Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej.
Na masę wiórkową wylewamy polewę,w koło układamy herbatniki czekoladowe. Kandyzowany aloes kroimy w kosteczkę i dekorujemy wierzch ciasta, Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Życzę smacznego:)
Joasiu chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuń