Dzień dobry :)
Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto z mąki gryczanej Radix-Bis ze śliwkami, powidłami i kremem daktylowym.
Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
200 g masła miękkiego
1 szklanka cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 szklanki mąki gryczanej Radix-Bis
oko 80 g pokrojonych śliwek Radix-Bis
Krem z daktyli:
160 g suszonych daktyli
2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
1 łyżka gorzkiego kakao
200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka )
2 kopiaste łyżki pasty orzechowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.
300 g powideł śliwkowych gęstych
wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel, następnie dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładki krem.
Mąkę przesiewamy partiami z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto,pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Delikatnie w koło obcinamy nie równe brzegi.Jeszcze raz 2 blaty ciasta przecinamy pionowo na pół, tak aby powstał prostokąt.
Spodnią część ciasta smarujemy powidłami,przykrywamy drugim blatem, następnie smarujemy kremem daktylowym i przykrywamy trzecim blatem następnie smarujemy powidłami i przykrywamy czwartym blatem, wierzch smarujemy kremem daktylowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce.
Życzę smacznego:)
Pyszny piernik nie tylko na święta :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Anitko kto powiedział że pierniki je się tylko w święta 😊
Usuńto coś dla nas;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i za pewne też tak smakuje