Dzień dobry :)
Nie znam takiej osoby która nie lubiła by coś przegryzać w ciągu dnia, paluszki, orzeszki.Mam dzisiaj dla Was pyszną i zdrową propozycję do pochrupania. Ciecierzyca w przyprawach z piekarnika.Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki lub samemu ugotować. Zapraszam do sklepu internetowego ze zdrową żywnością RADIX-BIS.
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta suszonego czosnku
1 łyżeczka soli himalajskiej lub do smaku
Wykonanie:
Jeśli robicie z ciecierzycy suchej, należy namoczyć ją na noc, przelać wodą i ponownie zalać wodą przegotowaną tak aby była dobrze przykryta, następnie na małym ogniu ugotować do miękkości, około 35/40 minut. Ugotowaną lub z puszki ciecierzycę przekładamy na ręcznik papierowy i osuszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 190 stopni około 15 minut.Następnie wyciągamy blaszkę przesypujemy cieciorkę do miski, dodajemy przyprawy i oliwę, mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę, pieczemy około 14 minut aż cieciorka będzie chrupiąca i złocista
Życzę miłego chrupania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz