Dzień dobry :)
Kawa, kto jej nie lubi.Większość z nas rozpoczyna dzień od filiżanki gorącej kawy, a czasami na jednej dziennie się nie kończy.
Moja ulubiona to cappucino czy latte parzona w ekspresie.
Chciałam Wam dzisiaj polecić wyśmienitą kawę:
LAVAAZA CREMA DOLCE . Delikatna w smaku o wspaniałym aromacie, ze średnim stopniem palenia i kofeiny. Dla mnie po prosu idealna.W jej skład wchodzi 80% ziaren arabiki i 20% robusty, wypalanej we Włoszech.
Kawa arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy z lekkim posmakiem kwaskowatości i aromatycznej czekolady.Pochodząca z Etiopii uprawiana w Brazylii, Kolumbii, Indiach,Afryce równikowej.
Robusta jest zdecydowanie ostrzejsza i posiada większą ilość kofeiny. Uprawiana jest w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Dzięki zrównoważonemu połączeniu tych dwóch kaw Lavvazza crema E aroma jest tak idealna i pyszna w smaku.
Sukcesem kawy LavAAza Crema E aroma jest podkreślenie wartości profesjonalizmu tradycji i nowoczesnych rozwiązań.
Dla wielu osób kawa kojarzy się z Włoską kawą a wynika to z popularności firmy LAVAAZA.
Kawa idealnie nadaje się do ekspresów : automatycznych, kolbowych, przelewowych, kawiarek oraz do tradycyjnego parzenia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do ciast, deserów, koktajli. Tutaj polecam ciasto z dodatkiem kawy jest pyszne i szybko znika z talerzyków:)
Kostka kawowa
Składniki na ciasto kawowe:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy Lavaaza crema e aroma
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka oleju
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i zimną kawę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Składniki na krem kawowy:
720 g serków waniliowych Danonków
3 łyżki cukru
1 szklanka kawy Lavaaza Crema
2 żelatyny deserowe Dr. Oetkera + 100 ml zimnej i 200 ml gorącej wody
Do garnuszka wlewamy gorącą i zimną wodę, wsypujemy żelatynę deserową i mieszamy chwilkę mikserem.
Serki przekładamy do misy miksera, ucieramy z cukrem,zimną kawą.Ciągle mieszając dodajemy żelatynę.
Upieczone i przestudzone ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową tworząc wysoki brzeg.Ciasto nasączamy herbatą i wykładamy masę kawowo- serkową, odstawiamy do zastygnięcia.
Masa śmietanowo-krówkowa
1 puszka masy krówkowej
500 ml śmietany kremówki 30%
2 żelatyny deserowe Dr. Oetkera + 100 ml zimnej i 200 ml gorącej wody
Do garnuszka wlewamy wodę zimną i gorącą wsypujemy żelatynę i mieszamy chwilę mikserem.
Masę krówkową mieszamy tak aby był gładki krem, następnie wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy, pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i chwilkę mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowany krem wylewamy na masę kawowo-serkową.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Wierzch ciasta można udekorować startym wafelkiem Knoppers.
Życzę smacznego:)
Do Waszej ulubionej kawy polecam idealną SZKLANKĘ TERMICZNĄ LATTE. Jest ona wyprodukowana z dwóch szklanych ścianek, między którymi znajduje się powietrze zwiększające izolację cieplną. Szklanka nie tylko zachowa ciepłotę napoju a dzięki podwójnym ściankom można śmiało trzymać ją w dłoniach nie parząc się. Odpowiednie wyprofilowanie szklanki sprawia że dobrze trzyma się ją w dłoni, a jej wygląd dodaje specyficznego uroku. Może kogoś to zdziwi ale uwielbiam delektować się kawą w ładnym kubku czy szklance, zawsze mówię że smakuje ona wtedy lepiej.Przyznam się że mam ich sporo a piękna szklanka Termiczna Latte dołączy do mojej kolekcji kawowej.
Kawę jak i szklankę znajdziecie w sklepie internetowym KONESSO
Sklep ten posiada szeroki asortyment kaw, ekspresów, herbat, akcesoriów, dodatków do parzenia kawy czy herbaty.
Zapewniam Was że każdy znajdzie tam coś dla siebie jak i na prezent, polecam bo warto :)
Kawy są pyszne a ciasto wygląda obłędnie 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga 😃
UsuńGood coffe,good cake �� Alice
OdpowiedzUsuńŚliczna kostka, trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńChyba musimy złożyć u Ciebie zamówienie na takie ciasto z tym, że dla 25 osób XD Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊nie ma problemu 😊
UsuńIle gramów żelatyny ma być? Używam innej i nie wiem w jakich opakowaniach jest podana w przepisie. Ciasto piękne i na pewno smaczne, więc chciałabym zrobić.
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne polecam :) jeśli chodzi o żelatynę to proponuję dać dwie kopiaste łyżki do jednego i do drugiego kremu, ale wtedy trzeba je namoczyć ( 2 łyżki w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia i potem delikatnie ją podgrzać żeby była płynna), szkoda że nie masz tej deserowej Dr. Oetkera desery z nią są o wiele lepsze i pianka wychodzi bardzo puszysta.Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
UsuńOstatnio próbuję naprawdę różnych gatunków kawy i muszę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem jakim jest kawa wroasters w etno cafe. Naprawdę cudowna i aromatyczna kawa zbożowa. Piłam na razie tylko na miejscu, ale widziałam, że sprzedają też na zamówienia. Pomyśleć, że kiedyś piłam Inkę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą kawę Lavazza, jedna z moich ulubionych. Mam ją nawet w domu i to dwa wielkie opakowania, bo ostatnio byliśmy na wakacjach w Pescarze. W sumie nie planowałam ciasta, ale jakoś tak zrobiłaś mi ochotę i może w sumie zrobię :D Świetny blog, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubie pic kawę, a od kiedy byłam we Włoszech na wakacjach zakochałam się własnie w ich kawie :). Od tego czasu kupuje tutaj https://toskanianatalerzu.pl/Kawy_wloskie/ kawę i tak na prawde pije na co dzień tylko ta włoska. Na prawdę jest fantastyczna!
OdpowiedzUsuńA kto nie lubi kawy! Także po postacią takich pysznych deserów.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuń