https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 27, 2019

Konesso- Kawa ziarnista LavAAza Crema E aroma. Kostka kawowa



Dzień dobry :)
Kawa, kto jej nie lubi.Większość z nas rozpoczyna dzień od filiżanki gorącej kawy, a czasami na jednej dziennie się nie kończy.
Moja ulubiona to cappucino czy latte parzona w ekspresie.

Chciałam Wam dzisiaj polecić wyśmienitą kawę:
 LAVAAZA CREMA DOLCE  . Delikatna w smaku o wspaniałym aromacie, ze średnim stopniem palenia i kofeiny. Dla mnie po prosu idealna.W jej skład wchodzi 80%  ziaren arabiki i 20% robusty, wypalanej we Włoszech.
Kawa arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy z lekkim posmakiem kwaskowatości i aromatycznej czekolady.Pochodząca z Etiopii uprawiana w Brazylii, Kolumbii, Indiach,Afryce równikowej.
Robusta jest zdecydowanie ostrzejsza i posiada większą ilość kofeiny. Uprawiana jest w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Dzięki zrównoważonemu połączeniu tych dwóch kaw Lavvazza crema E aroma jest tak idealna i pyszna w smaku.
 
Sukcesem kawy LavAAza Crema E aroma jest podkreślenie wartości profesjonalizmu tradycji i nowoczesnych rozwiązań.
Dla wielu osób kawa kojarzy się z Włoską kawą a wynika to z popularności firmy LAVAAZA. 
Kawa idealnie nadaje się do ekspresów : automatycznych, kolbowych, przelewowych, kawiarek oraz do tradycyjnego parzenia. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do ciast, deserów, koktajli. Tutaj polecam ciasto z dodatkiem kawy jest pyszne i szybko znika z talerzyków:)


Kostka kawowa
Składniki na ciasto kawowe:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy Lavaaza crema e aroma 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża łyżka oleju
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i zimną kawę. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Składniki na krem kawowy:
720 g serków waniliowych Danonków
3 łyżki cukru
1 szklanka kawy Lavaaza Crema
2 żelatyny deserowe Dr. Oetkera + 100 ml zimnej i 200 ml gorącej wody
Do garnuszka wlewamy gorącą i zimną wodę, wsypujemy żelatynę deserową i mieszamy chwilkę mikserem. 
Serki przekładamy do misy miksera, ucieramy z cukrem,zimną kawą.Ciągle mieszając dodajemy żelatynę.

Upieczone i przestudzone ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową tworząc wysoki brzeg.Ciasto nasączamy herbatą i wykładamy masę kawowo- serkową, odstawiamy do zastygnięcia.

Masa śmietanowo-krówkowa
1 puszka masy krówkowej
500 ml śmietany kremówki 30%
2 żelatyny deserowe Dr. Oetkera + 100 ml zimnej i 200 ml gorącej wody  
Do garnuszka wlewamy wodę zimną i gorącą wsypujemy żelatynę i mieszamy chwilę mikserem.
Masę krówkową mieszamy tak aby był gładki krem, następnie wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy, pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i chwilkę mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowany krem wylewamy na masę kawowo-serkową.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Wierzch ciasta można udekorować startym wafelkiem Knoppers.
Życzę smacznego:)


    
Do Waszej ulubionej kawy polecam idealną SZKLANKĘ TERMICZNĄ LATTE. Jest ona wyprodukowana z dwóch szklanych ścianek, między którymi znajduje się powietrze zwiększające izolację cieplną. Szklanka nie tylko zachowa ciepłotę napoju a dzięki podwójnym ściankom można śmiało trzymać ją w dłoniach nie parząc się. Odpowiednie wyprofilowanie szklanki sprawia że dobrze trzyma się ją w dłoni, a jej wygląd dodaje specyficznego uroku. Może kogoś to zdziwi ale uwielbiam delektować się kawą w ładnym kubku czy szklance, zawsze mówię że smakuje ona wtedy lepiej.Przyznam się że mam ich sporo a piękna szklanka Termiczna Latte dołączy do mojej kolekcji kawowej.  

 Kawę jak i szklankę znajdziecie w sklepie internetowym KONESSO
Sklep ten posiada szeroki asortyment kaw, ekspresów, herbat, akcesoriów, dodatków do parzenia kawy czy herbaty.
Zapewniam Was że każdy znajdzie tam coś dla siebie jak i na prezent, polecam bo warto :)


 

13 komentarzy:

  1. Kawy są pyszne a ciasto wygląda obłędnie 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Good coffe,good cake �� Alice

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna kostka, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba musimy złożyć u Ciebie zamówienie na takie ciasto z tym, że dla 25 osób XD Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile gramów żelatyny ma być? Używam innej i nie wiem w jakich opakowaniach jest podana w przepisie. Ciasto piękne i na pewno smaczne, więc chciałabym zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pyszne polecam :) jeśli chodzi o żelatynę to proponuję dać dwie kopiaste łyżki do jednego i do drugiego kremu, ale wtedy trzeba je namoczyć ( 2 łyżki w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia i potem delikatnie ją podgrzać żeby była płynna), szkoda że nie masz tej deserowej Dr. Oetkera desery z nią są o wiele lepsze i pianka wychodzi bardzo puszysta.Serdecznie pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  6. Ostatnio próbuję naprawdę różnych gatunków kawy i muszę się z Wami podzielić moim nowym odkryciem jakim jest kawa wroasters w etno cafe. Naprawdę cudowna i aromatyczna kawa zbożowa. Piłam na razie tylko na miejscu, ale widziałam, że sprzedają też na zamówienia. Pomyśleć, że kiedyś piłam Inkę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tą kawę Lavazza, jedna z moich ulubionych. Mam ją nawet w domu i to dwa wielkie opakowania, bo ostatnio byliśmy na wakacjach w Pescarze. W sumie nie planowałam ciasta, ale jakoś tak zrobiłaś mi ochotę i może w sumie zrobię :D Świetny blog, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubie pic kawę, a od kiedy byłam we Włoszech na wakacjach zakochałam się własnie w ich kawie :). Od tego czasu kupuje tutaj https://toskanianatalerzu.pl/Kawy_wloskie/ kawę i tak na prawde pije na co dzień tylko ta włoska. Na prawdę jest fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. A kto nie lubi kawy! Także po postacią takich pysznych deserów.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger