Dzień dobry :)
Macie tak że nie wiecie co upiec na niedzielę, a tradycyjne ciasta Wam się przejadły.Dzisiaj taka oto moja propozycja bez pieczenia, na herbatnikach z masą śmietanową z czarnymi markizami.
Pyszne, nie za słodkie ciasto,wprost rozpływa się w ustach.
Szybkie w przygotowaniu.
Szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
60 g markizów mlecznych blacky Cukry Nyskie
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 galaretka przezroczysta o smaku winogron Winiary + 200 ml przegotowanej wody
2 galaretki agrestowe Winiary + 500 ml przegotowanej wody
500 ml śmietany kremówki
500 g borówek
blaszka o wymiarach: 20/22cm
Wykonanie :
Galaretki przesypujemy do 2 miseczek i zalewamy podaną ilością przegotowanej wody, odstawiamy do delikatnego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle ubijając dodajemy galaretkę przezroczystą.Markizy mielimy w blenderze i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową tworząc wysoki rant.
Herbatniki kakaowe namaczamy w mleku strząsamy nadmiar i wykładamy dno foremki.Na herbatniki wykładamy masę i następnie warstwę herbatników.Na herbatniki wykładamy 500 g umytych i osuszonych borówek. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.
Pyszne ciasta :) I te piękne zdjęcia... Ach, jak ja lubię tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) al cały czas się uczę fotografii kulinarnej :)
UsuńBardzo fajne ciasto Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńAle pyszności. Idealne na zimowy wieczór. Lekkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana 😊
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Kulinarne dzieło sztuki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu 😊
Usuńapetycznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :) Uwielbiam ciasta z borówkami.
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńBardzo kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuń