https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 16, 2018

Ziemniak- Joanna Jakubiuk, wszystko czego nie wiecie o ziemniakach- recenzja


Mam dzisiaj dla Was kolejną ciekawą książkę pt: Ziemniak Joanny Jakubiuk, dostępnej w księgarni internetowej Tania książka.pl. Znajdziecie tam poradniki  i książki poradnikowe.
Pewnie powiecie: a książka o ziemniakach nic ciekawego ale tu się właśnie pomylicie bo znajdziecie w niej dużo cennych informacji o tym warzywie. Jak dobrze ugotować ziemniaki, jakie są ich odmiany, jaka odmiana ziemniaka nadaje się na kluski, sałatki.
Historię ziemniaka,z czym go łączyć, ciemne strony ziemniaka, np: że źle przechowywany może być trujący. Proste testy jak rozpoznać odmiany ziemniaków. Jakich dodatków do nich użyć aby dobrze smakowały. Co warto wiedzieć. Podlaskie smaki itd...


 Autorka opisuje że zawodowo gotuje od prawie 20 lat, mieszała w garnkach nie jednej restauracji.
Długo szukała własnej drogi kulinarnej.Eksperymentowała ze smakami i kuchniami świata.Zrozumiała że w gotowaniu najważniejszy jest smak i prostota.Nie trzeba łączyć zbyt wielu produktów aby osiągnąć spektakularny efekt bo smak zawsze się obroni.Pani Joanna opisuje historię ziemniaka,skąd pochodzi,jego nazwy według regionów.


Niedoceniony, niezastąpiony.Smaczny, zdrowy, przygotowany na wszelkie możliwe sposoby Ziemniak.Sześćdziesiąt słonych i słodkich przepisów Podlasianki która mówi o sobie jestem aktywistką kulinarną,
a o ziemniakach wie wszystko.















Książka podzielona jest na 9 rozdziałów :
Przekąski. Zupy
Sałatki.Kluski
Placki.Pierogi.Dania główne. 
Dodatki. Na słodko.


Bardzo zainspirowała mnie ta książka szczególnie dlatego że dostarczyła mi dużo cennych informacji o tym prostym warzywie ziemniaku.Choćby nawet to że źle przechowywane ziemniaki posiadające zielonkawą skórkę mogą być trujące.Wszystkich zainteresowanych zapraszam do lektury bo naprawdę warto.


Autor : Joanna Jakubiuk
Wydawnictwo: Edipresse Polska
Ilość stron: 224
Rok wydania 2018
cena: 39,92

 

7 komentarzy:

  1. Ziemniaki bardzo lubię i wszelkie dania z ich wykorzystaniem :) Książka bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ziemniaki pod każda postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam w swoich zasobach broszurkę z lat 70 ale chętnie przejrzałabym i taką książkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy ziemniaki! Wszystkie przepisy chętnie byśmy spróbowały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super książka, uwielbiam ziemniaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ziemniaki to naprawdę uniwersalne warzywa, z których można zrobić mnóstwo potraw. Nigdy się nie nudzą! Ja niedawno poznałam kotlety z gotowanych ziemniaków - pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger