Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową.
Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na biszkopt kakaowy :
3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
1łyżka przegotowanej letniej wody
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem śmietanowy:
900 ml kremówki 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary
1,5 szklanki przegotowanej wody
Składniki na kisiel wiśniowy:
700 ml kompotu z wiśniami
1/2 szklanki wody
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
50 g gorzkiej czekolady
blaszka o wymiarach 30/26cm
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami przesiewamy i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy olej, wodę przegotowaną letnią i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka.
Wykonanie kisielu :
Do garnka przelewamy kompot z wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie masy śmietanowej:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników.
Warstwy ciasta:
Biszkopt przecinamy na pół i spodnia część przekładamy do blaszki wyłożonej folią, biszkopt delikatnie nasączam kompotem wiśniowym. Na ciasto wykładamy około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce jarzynowej czekoladę.
Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do lodówki aby dobrze stężało.
Życzę smacznego :)
Bardzo fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda i na pewno tak samo dobrze smakuje :) Bardzo lubię ciasta przekładane, a szczególnie o smaku kakaowym. Krem i placek kakaowy to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńDziękuję powiem szczerze że to ciasto bardzo szybko znika można je jeść i jeść. Nie jest za słodkie:)
UsuńKusisz tymi pysznymi ciastami Joasiu :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpalce lizać :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite, do porannej kawy jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
UsuńTak pysznie wyglądającego ciasta z kisielem jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńApetycznie, szkoda, że mi się nie chce piec takich smakołyków :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu aż takie pracochłonne nie jest :)
UsuńBardzo fajne ciasto, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda na przepyszne :) ale mam pytanie, ten kisiel nie wypływa poza ciasto?
OdpowiedzUsuńJak ciasto dobrze zastygnie to nie powinien wypływać.
UsuńBajeczne ciasto! <3 Prezentuje się znakomicie! :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzoo bardzoo smacznie <3
OdpowiedzUsuńŚwietny i pyszny pomysł.
OdpowiedzUsuń