https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 14, 2018

Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową


Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową.
Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na biszkopt kakaowy :

3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag
3/4 szklanki cukru
5 jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
1łyżka przegotowanej letniej wody
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem śmietanowy:

900 ml kremówki 30%
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary
1,5 szklanki przegotowanej wody

Składniki na kisiel wiśniowy:  

700 ml kompotu z wiśniami
1/2 szklanki wody
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru 

50 g gorzkiej czekolady 

blaszka o wymiarach 30/26cm

Wykonanie biszkoptu kakaowego: 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, partiami przesiewamy i delikatnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy olej, wodę przegotowaną letnią i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka.

Wykonanie kisielu :

Do garnka przelewamy kompot z wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie masy śmietanowej:

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. 
Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników.

Warstwy ciasta:

Biszkopt przecinamy na pół i spodnia część przekładamy do blaszki wyłożonej folią, biszkopt delikatnie nasączam kompotem wiśniowym. Na ciasto wykładamy około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce jarzynowej czekoladę.
Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do lodówki aby dobrze stężało.
Życzę smacznego :)

       
  

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i na pewno tak samo dobrze smakuje :) Bardzo lubię ciasta przekładane, a szczególnie o smaku kakaowym. Krem i placek kakaowy to połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję powiem szczerze że to ciasto bardzo szybko znika można je jeść i jeść. Nie jest za słodkie:)

      Usuń
  2. Kusisz tymi pysznymi ciastami Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite, do porannej kawy jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak pysznie wyglądającego ciasta z kisielem jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie, szkoda, że mi się nie chce piec takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda na przepyszne :) ale mam pytanie, ten kisiel nie wypływa poza ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bajeczne ciasto! <3 Prezentuje się znakomicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda bardzoo bardzoo smacznie <3

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger