Witajcie :)
Mam dzisiaj dla Was kolejne ciasto wymyślone na szybko ze składników które akurat miałam w domu. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, lekko kwaskowe z nutką kawy i pianką śmietanowo truskawkową.
Zapraszam :)
Składniki :
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kopiaste szklanki mąki tortowej
5 jajek
300 ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki przegotowanej wody
1 cukier waniliowy
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
blaszka 24/38cm
Wykonanie :
Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Do zimnej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno,następnie ciągle mieszając dodajemy galaretki.
Do mleka dodajemy kawę rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno.
Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki.
Górną warstwę ciasta drobno kruszymy.
Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego.
Na dżem wykładamy krem kawowy.
Na krem układamy drugi placek.
Na placku rozprowadzamy połowę masy śmietanowo galaretkowej i delikatnie wciskamy w nią trzeci placek.
Następnie rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej i posypujemy lekko dociskając pokruszonym ciastem.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Życzę smacznego :)
Obłędne ciacho, porywam cały talerzyk i robię kawę :)
OdpowiedzUsuńWygląda na takie fajne leciutkie ciasto :) Zjadłybyśmy z chęcią :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak je podzielić na 4 części wyrosło cieniutkie na 3cm.Wszystko robione zgodnie z przepisem.
OdpowiedzUsuńCiasto powinno urosnąć na wysokość blaszki, coś zrobiłaś nie tak skoro wyszło na 3 cm . Pozdrawiam :)
UsuńTakie ciasto jak najbardziej mi odpowiada :D A jaka super patera.
OdpowiedzUsuń