https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

maja 14, 2018

Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową


Witajcie :)
Mam dzisiaj dla Was kolejne ciasto wymyślone na szybko ze składników które akurat miałam w domu. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, lekko kwaskowe z nutką kawy i pianką śmietanowo truskawkową.
Zapraszam :)


Składniki : 

1 szklanka oleju 
1 szklanka wody
4 łyżki kakao
1 cukier waniliowy
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 kopiaste  szklanki mąki tortowej
5 jajek

300 ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty

500 ml śmietany kremówki 30 %
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki przegotowanej wody
1 cukier waniliowy

4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

blaszka 24/38cm

Wykonanie : 

Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Do zimnej masy czekoladowej przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą oraz dodajemy ubite jajka, delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno,następnie ciągle mieszając dodajemy galaretki.

Do mleka dodajemy kawę rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno.

Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki.
Górną warstwę ciasta drobno kruszymy.
Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego.
Na dżem wykładamy krem kawowy.
Na krem układamy drugi placek.
Na placku rozprowadzamy połowę masy śmietanowo galaretkowej i delikatnie wciskamy w nią trzeci placek.
Następnie rozsmarowujemy resztę masy śmietanowej i posypujemy lekko dociskając pokruszonym ciastem. 
Odstawiamy na noc do lodówki.
Życzę smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Obłędne ciacho, porywam cały talerzyk i robię kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na takie fajne leciutkie ciasto :) Zjadłybyśmy z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak je podzielić na 4 części wyrosło cieniutkie na 3cm.Wszystko robione zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto powinno urosnąć na wysokość blaszki, coś zrobiłaś nie tak skoro wyszło na 3 cm . Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Takie ciasto jak najbardziej mi odpowiada :D A jaka super patera.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger