Ostatnio dostałam przepyszne suszone daktyle i postanowiłam z nich coś stworzyć a że miałam biszkopty bez cukrowe Mamut zrobiłam do nich przepyszny wegański krem daktylowy.
Koniecznie musicie spróbować,
można go nawet nazwać zdrową nutellą.
Zapraszam :)
Składniki :
160 g suszonych daktyli
2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
1 łyżka gorzkiego kakao
200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka )
2 kopiaste łyżki pasty orzechowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie :
Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem.
Następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Takim kremem przekładamy biszkopty, wafle, można użyć go jako krem do ciast, tortów, naleśników.
Życzę smacznego :)
Pyszna propozycja Joasiu :) Zjadłabym takie biszkopciki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Są proste do zrobienia. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZ takim kremem muszą smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńProste i boskie w smaku. Pozdrawiam Asiu :)
OdpowiedzUsuńProsty i rewelacyjny krem Asiu. Idealny będzie do mojej rolady huragan. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z daktyli i często go robię :) Daktyle są bardzo słodkie i nie ma potrzeby dodawania cukru. Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł
OdpowiedzUsuńWidać, że rozpływają się w ustach :)
OdpowiedzUsuń