czerwca 07, 2017

Kotlety z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej z białym serem.




 Dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszne i delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej nowość w Cenos. Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :)







1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos 
250 g sera białego chudego
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej

odrobina oleju do smażenia
około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania

 Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż cały woreczek napęcznieje, następnie odcedzamy z wody, wyciągamy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia. Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku i dobrze mieszamy. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i smażymy kotlety po kilka minut z obydwu stron, podobnie jak mielone.Podajemy np: z sałatą.
Smacznego :)
Asia.

 


13 komentarzy:

  1. Pyszne, narobilas mi Joasiu ochoty na takie kotlety 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich kotlecików jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają tak pysznie, że się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszy orkiszowej jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet mięsożercy połasiliby się na takie kotlety:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio mam fazę na bezmięsne kotlety :) jutro robię z botwinki . Twoja wersja super musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało być pyszne,bardzo lubię takie bezmięsne kotleciki,nie wiem czy nie bardziej od tych tradycyjnych

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smakowicie się prezentują te kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kotleciki z kaszy kocham :) Choć przeważnie z jęczmienną robię. Muszę Twojego pomysłu na orkiszowe spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger