Nie macie pomysłu na ciasto? to dzisiaj mam dla Was proste i pyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma kremami jeden na bazie bitej śmietany i malin z galaretką a drugi na bazie sera białego nutelli i przezroczystej galaretki cytrynowej.
Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać .
Składniki na biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka płaska mąki tortowej
3 łyżki oleju
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem z malinami :
500 g mrożonych malin w całości
4 łyżki cukru
1 galaretka malinowa Winiary
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka żelatyny
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Składniki na krem z nutellą :
2 galaretki przezroczyste cytrynowe Winiary
500 ml przegotowanej wody
1 kopiasta łyżka nutelli
250 g sera białego
3/4 szklanki mleka
Blaszka o wymiarach 39/26 cm
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 30 minut.Oczywiście każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas kontrolujcie.
Mrożone maliny przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i 4 łyżki cukru ( ilość cukru zależ od słodkości malin )
Zagotowujemy, wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę malinową oraz żelatynę, mieszamy aż się rozpuści.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy.
Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem.
Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do delikatnego stężenia.
Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki cytrynowej i energicznie mieszamy. Krem wykładamy na górną część biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi ale nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi wiórek.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na noc.
Wygląda przepięknie i na pewno też tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda świetnie Joasiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie jest pyszny.polecam:)
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto musi być pyszne...raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńI ten krem z nutellą to jak wisienka na torcie :D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie, moje ulubione połączenie smaków! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wszystkim :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, tak lekko :)
OdpowiedzUsuńCzy biszkopt z tego przepisu zmiesci mi sie w tortownicy 26 cm?
OdpowiedzUsuńSam biszkopt upiecze się ale z masami się nie zmieści, chyba że nasz regulowaną i dość wysoką obręcz, ale wtedy ciasto będzie bardzo wysokie. Pozdrawiam :)
Usuń