Witajcie :)
Kto nie lubi domowego pieczywa. Dla większości z nas kojarzy się z dzieciństwem kiedy to nasze babcie piekły takie chlebki ale nie tak jak my w piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu HELIO. Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego wyrabiania.
Sezam HELIO :
Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się go od 4000 lat. Większość krajów uprawia sezam dla nasion. Pierwsze wzmianki o uprawie sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". Ziarna sezamowe kojarzone są z baśniami Ali Baby, kronikami egipskimi i pismami hebrajskimi. Podobno Kleopatra używała sezamowego olejku do pielęgnacji ciała. Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
Składniki :
Około 120 g ugotowanej kaszy kuskus
250 ml przegotowanej letniej wody
2 łyżeczki soli
około 470 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie
2 łyżki białego sezamu HELIO do ciasta
1 łyżka białego i czarnego sezamu do posypania HELIO
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Wykonanie :
Do miseczki wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, kruszymy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski przekładamy ugotowaną ( według instrukcji na opakowani) delikatnie ciepłą kaszę,sezam, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn,olej, sól i mąkę. Zarabiamy ciasto około 5 minut, ciasto będzie się delikatnie kleiło ale tak ma być.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około 50 minut ma być ładnie wypieczony.
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki, smarujemy delikatnie masłem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przyznam się Wam szczerze że ja kroję jeszcze ciepły z masłem smakuje wybornie :)
Życzę udanych wypieków :)
Wygląda bardzo smakowicie, nie próbowałam jeszcze takiej wersji domowego chleba, ale na pewno chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy sezamowe smaki, więc ten chlebek na pewno by nam smakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis Joasiu. Tak jeszcze nie piekłam chlebka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec chleb i buleczki, Twój wygląda wspaniale ☺
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam i wyszedł bardzo dobry,z chęcią wypróbuję przepisy na inne chleby.Pozdrawiam Aneta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe pieczywo! :)
OdpowiedzUsuńJuż wiemy, że ten chlebek jest pyszny. Wygląda przepięknie i pachnie nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
OdpowiedzUsuń