https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 19, 2018

Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem



Witajcie :)

Kto nie lubi domowego pieczywa. Dla większości z nas kojarzy się z dzieciństwem kiedy to nasze babcie piekły takie chlebki ale nie tak jak my w piekarnikach tylko piecach chlebowych, ach co to był za smak i zapach.Dzisiaj mam dla Was chlebek podobny do tego z kaszą jaglaną ale zamiast kaszy postanowiłam wypróbować z kaszą kuskus i dodatkiem sezamu HELIO. Powiem szczerze że jest równie pyszny.Prosty w wykonaniu bo zarobione ciasto przekłada się od razu do foremki i tam sobie w niej rośnie, bez ponownego wyrabiania.

Sezam HELIO :

Za ojczyznę sezamu uznawana jest Indonezja, gdzie uprawia się go od 4000 lat. Większość krajów uprawia sezam dla nasion. Pierwsze wzmianki o uprawie sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". Ziarna sezamowe kojarzone są z baśniami Ali Baby, kronikami egipskimi i pismami hebrajskimi. Podobno Kleopatra używała sezamowego olejku do pielęgnacji ciała. Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego. Z nasion sezamu tłoczy się również olej, który jest ważnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona używane są także do produkcji batoników, ciast, a także jako dodatek do sałatek i pieczywa. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3  i unikatowe substancje takie jak sesamol    i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.






Składniki :

Około 120 g ugotowanej kaszy kuskus
250 ml przegotowanej letniej wody
2 łyżeczki soli
około 470 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie
  2 łyżki białego sezamu HELIO do ciasta 
1 łyżka białego i czarnego sezamu do posypania HELIO
25 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju 

Wykonanie :
Do miseczki wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, kruszymy drożdże i dodajemy 2 łyżki mąki, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
 Do miski przekładamy ugotowaną ( według instrukcji na opakowani) delikatnie ciepłą kaszę,sezam, następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn,olej, sól i mąkę. Zarabiamy ciasto około 5 minut, ciasto będzie się delikatnie kleiło ale tak ma być.
Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około 50 minut ma być ładnie wypieczony.
Upieczony chleb wyciągamy z blaszki, smarujemy delikatnie masłem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przyznam się Wam szczerze że ja kroję jeszcze ciepły z masłem smakuje wybornie :)
Życzę udanych wypieków :)




9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, nie próbowałam jeszcze takiej wersji domowego chleba, ale na pewno chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy sezamowe smaki, więc ten chlebek na pewno by nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis Joasiu. Tak jeszcze nie piekłam chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piec chleb i buleczki, Twój wygląda wspaniale ☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj piekłam i wyszedł bardzo dobry,z chęcią wypróbuję przepisy na inne chleby.Pozdrawiam Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wiemy, że ten chlebek jest pyszny. Wygląda przepięknie i pachnie nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger