Witajcie :)
Mamy weekend więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy.
Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne lekko wilgotne i łatwe w przygotowaniu.Do ciasta dodałam również wyśmienite wafelki śmietankowe firmy Cukry Nyskie które bardzo polecam. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową KLIK.
Składniki :
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
3 kopiaste łyżki miękkiego oleju kokosowego
3 kopiaste łyżki nutelli
2 łyżeczki z brzuszkiem proszku do pieczenia
około 1/2 szklanki wiórek kokosowych
300 ml mleka
1 krem waniliowy Dr. Oetkera
kwiatki cukrowe do dekoracji
4 foremki o średnicy 14 cm i wys. 7 cm lub papilotki do muffinek
Wykonanie :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy miękki olej kokosowy i nutellę. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy.Sześć wafelków kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżka. Ciasto dzielimy na 4 równe części i przekładamy do foremek, jeśli nie macie takich jak ja to proponuję upiec w papilotkach do muffinek lub co tam macie w domu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje babeczki piekły się około 45 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do przestygnięcia.
Do zimnego mleka wsypujemy krem waniliowy i ubijamy na sztywno.Boki babeczek smarujemy kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy wierzch babeczek.
Do dekoracji użyłam również listków i kwiatków cukrowych oraz wafelków.
Ciasto odstawiamy na około godzinkę aby krem dobrze zastygł.
Życzę smacznego :)
Jak z nutellą, to ja już pukam do Twoich drzwi :)
OdpowiedzUsuńNutella <3 Już jesteśmy kupione xD <3
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną <3
OdpowiedzUsuńJak z Nutellą, to muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuń