Witajcie :)
Dzisiaj coś na szybko do kawki, pyszne gofry z olejem kokosowym Radix- Bis, bitą śmietaną i mandarynkami.
Zapraszam :)
Olej kokosowy - Pozyskiwany z miąższu kokosa, uznawany za najzdrowszy tłuszcz na świecie, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, jak: antybakteryjne (zabija grzyby, drożdżaki, pasożyty), dodaje witalności, wpływa na szybszą regenerację organizmu po wysiłku, usprawnia funkcjonowanie narządów wewnętrznych, działa przeciwnowotworowo, chroni przed osteoporozą, przeciwdziała miażdżycy, reguluje poziom insuliny i cholesterolu, znacząco poprawia kondycję skóry.
Olej kokosowy zawiera liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), C i E oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Ceniony jest przede wszystkim za sprawą wyjątkowych cząstek tłuszczu – trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Ich wyjątkowość polega na tym, że są inaczej metabolizowane niż pozostałe tłuszcze.
Olej kokosowy zawiera liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), C i E oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Ceniony jest przede wszystkim za sprawą wyjątkowych cząstek tłuszczu – trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT). Ich wyjątkowość polega na tym, że są inaczej metabolizowane niż pozostałe tłuszcze.
Składniki :
500 ml mleka
500 g mąki tortowej
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Radix-Bis
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
mandarynki lub inne owoce
Wykonanie :
Do miski wlewamy mleko, olej kokosowy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, mieszamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i jeszcze raz mieszamy, białka ubijamy ze szczyptą soli i partiami dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Gofrownicę rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy olejem kokosowy, nakładamy porcję ciasta, pieczemy na złoty kolor.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, rękaw cukierniczy napełniamy ubitą śmietaną, dekorujemy gofry.Na każdym układamy mandarynki lu dowolne owoce.
Smacznego :)
Olej kokosowy jest najzdrowszy do smażenia. Pyszne gofry ❤💙💚💛
OdpowiedzUsuńTo ja się częstuje Pychota
OdpowiedzUsuńZ bitą śmietaną i owocami to jest to! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gofry na słodkie śniadanie :) O oleju kokosowym słyszę ostatnio sprzeczne informacje, czy w końcu można na nim smażyć, czy nie wolno?
OdpowiedzUsuńsmakowita piramidka <3
OdpowiedzUsuń