https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 19, 2018

Gulasz z szynki z kiszonym ogórkiem i razową kaszą bulgur


Witajcie :)
Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulaszu z razową kaszą bulgur firmy RADIX-BIS - klik. 
Pysznie, prosto tradycyjnie:)
Kasza bulgur -
Pozyskiwana jest z gotowych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, a więc najwartościowszej odmiany pszenicy.
Spośród wszystkich kasz pszenicznym posiada najwięcej błonnika. Jest także najmniej kaloryczna i lekkostrawna. Posiada liczne cenne minerały, jak: wapń, potas, sól, magnez. Także witaminy z grupy B – tiaminę i niacynę, B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K. Dzięki temu kasza bulgur jest cenna dla naszego zdrowia, ponieważ: wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Ma niski indeks glikemiczny, zatem nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę.
Zapraszam :)


Składniki :

około 700 g mięsa chudego np : z szynki 
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego tymianku
kilka igiełek rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka czerwonej papryki
na czubek noża papryki chili 
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy 
sól do smaku około 1 łyżeczki 
2 łyżki oleju do marynaty
3 łyżki oleju do smażenia
około 1,5 l wody

kasza bulgur razowa Radix-Bis 400 g


Wykonanie :

Mięso myjemy osuszamy ręczniczkiem i kroimy w grubszą kostkę.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i olej, mieszamy i nacieramy mięso.Przykrywamy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia smaków.
W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie obsmażamy.
Gdy mięso będzie zarumienione dolewamy około 1/2 l wody, ścieramy kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach  i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy woda za szybko odparuje można dolać jej więcej, w zależności ile sosu potrzebujecie. Mi wyszło tak ponad litr samego sosu.
Gdy mięso będzie miękkie w 1/4 szklanki  wody rozpuszczamy łyżeczkę kopiastą  mąki ziemniaczanej i wlewamy do wywaru energicznie mieszając. Na końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
W garnku zagotowujemy około 4 szklanek wody, wsypujemy kaszę i gotujemy aż będzie miękka. Taka naturalna ekologiczna potrzebuje troszkę więcej czasu na jej ugotowanie. 
Gdy kasza będzie all dente dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego :) 


2 komentarze:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger