Witajcie :)
Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulaszu z razową kaszą bulgur firmy RADIX-BIS - klik.
Pysznie, prosto tradycyjnie:)
Kasza bulgur -
Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulaszu z razową kaszą bulgur firmy RADIX-BIS - klik.
Pysznie, prosto tradycyjnie:)
Kasza bulgur -
Pozyskiwana jest z gotowych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, a więc najwartościowszej odmiany pszenicy.
Spośród wszystkich kasz pszenicznym posiada najwięcej błonnika. Jest także najmniej kaloryczna i lekkostrawna. Posiada liczne cenne minerały, jak: wapń, potas, sól, magnez. Także witaminy z grupy B – tiaminę i niacynę, B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K. Dzięki temu kasza bulgur jest cenna dla naszego zdrowia, ponieważ: wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Ma niski indeks glikemiczny, zatem nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę.
Zapraszam :)
Spośród wszystkich kasz pszenicznym posiada najwięcej błonnika. Jest także najmniej kaloryczna i lekkostrawna. Posiada liczne cenne minerały, jak: wapń, potas, sól, magnez. Także witaminy z grupy B – tiaminę i niacynę, B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K. Dzięki temu kasza bulgur jest cenna dla naszego zdrowia, ponieważ: wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Ma niski indeks glikemiczny, zatem nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Przyczynia się tym samym do wspomagania procesu odchudzania i dbania o zdrową sylwetkę.
Zapraszam :)
Składniki :
około 700 g mięsa chudego np : z szynki
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego tymianku
kilka igiełek rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka czerwonej papryki
na czubek noża papryki chili
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól do smaku około 1 łyżeczki
2 łyżki oleju do marynaty
3 łyżki oleju do smażenia
około 1,5 l wody
kasza bulgur razowa Radix-Bis 400 g
Wykonanie :
Mięso myjemy osuszamy ręczniczkiem i kroimy w grubszą kostkę.
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i olej, mieszamy i nacieramy mięso.Przykrywamy i odstawiamy na godzinkę do przegryzienia smaków.
W rondlu rozgrzewamy olej , przekładamy mięso, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i delikatnie obsmażamy.
Gdy mięso będzie zarumienione dolewamy około 1/2 l wody, ścieramy kiszone ogórki na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Gdy woda za szybko odparuje można dolać jej więcej, w zależności ile sosu potrzebujecie. Mi wyszło tak ponad litr samego sosu.
Gdy mięso będzie miękkie w 1/4 szklanki wody rozpuszczamy łyżeczkę kopiastą mąki ziemniaczanej i wlewamy do wywaru energicznie mieszając. Na końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
W garnku zagotowujemy około 4 szklanek wody, wsypujemy kaszę i gotujemy aż będzie miękka. Taka naturalna ekologiczna potrzebuje troszkę więcej czasu na jej ugotowanie.
Gdy kasza będzie all dente dodajemy łyżkę masła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDobry gulasz nie jest zły, zwłaszcza z kaszą:)
OdpowiedzUsuń