Witajcie :)
Mamy znowu poniedziałek i kolejny tydzień, jak ten czas szybko leci Wam też ? Dzisiaj ma dla was propozycję obiadową, placki ziemniaczane z gulaszem i kiszoną zasmażaną kapustą.
Po prostu pycha.
Obiad prosty ale troszkę pracochłonny.
Po prostu pycha.
Obiad prosty ale troszkę pracochłonny.
Zapraszam :)
Składniki :
1 kg karkówki
1 cebula
1 czerwona papryka
6 pieczarek średniej wielkości
2 kiszone ogórki
1/2 papryczki chili
sól, pieprz do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka przyprawy do bigosu Galeo
1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
1 i 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki
4 łyżki oleju
1 kg ziemniaków
2 jajka
4/ 5 łyżek mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
700 g kiszonej kapusty moja była z Lidla z puszki
sól, pieprz do smaku
3 pełne łyżki masła
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie :
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w grubszą kostkę, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy mięso, odstawiamy na kilka minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, obrane umyte pieczarki pokrojone w pół plasterki. starte na tarce ogórki kiszone i umytą pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę. Wszystko mieszamy z mięsem i podlewamy około 500/ 600 ml wody. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, gdy woda za szybko odparuje można jej jeszcze dolać, wszystko zależy ile tego sosu potrzebujecie. Mięso dusimy tak długo aż po włożeniu widelca będzie miękkie ale nie może się całkowicie rozpadać bo wyjdzie ciapa. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki,wlewamy do wywaru i zagotowujemy.Samego sosu powinno wyjść tak około litra.
Do garnka przekładamy kapustę i zalewamy wodą tak aby ją przykryła, dodajemy łyżkę soli, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, delikatnie oprószamy solą i podsmażamy tak aby straciła tylko surowość, nie ma być brązowa.
Ugotowaną kapustę wykładamy na durszlak, przelewamy wodą i przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 7 minut.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach lub przekładamy do blendera razem z cebulą i miksujemy. Następnie dodajemy jajka, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, pewnie zapytacie jak spróbować i przyprawić, mój sposób na surową potrawę jest taki że próbuję językiem czy jest doprawione a potem to wypluwam i płuczę buzię ciepłą wodą :)
Ilość mąki zależy też jak mączne macie ziemniaki ja dodałam około 5 łyżek, konsystencja ma być taka dość gęsta aby podczas smażenia placki się nie rozpadały.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju nakładamy łyżką porcje ziemniaczane i smażymy placki z obydwu stron na rumiano, następnie wykładamy na papierowy ręczniczek.
Ciepłe placki podajemy z sosem i kapustą.
Życzę smacznego :)
śliczne te placuszki :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuń