lutego 25, 2018

Sernik z gotowanymi malinami i galaretką



Witajcie :)
Nie znam takiej osoby która pogardziła by kawałkiem sernika.
Dzisiaj taki prosty przepis bez ciasta kruchego którego nie cierpię w sernikach a na herbatnikowym spodzie. Na wierzch zamiast lukru czy polewy czekoladowej proponuję galaretkę z gotowanymi malinami, 
o tej porze roku to tylko mrożone ale też wybornie smakują. 
Ciasto jest lekkie i delikatne,
 do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) 
Zapraszam :) 


 
Składniki :

750 g sera białego półtłustego
1 kopiasta szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy z cukrem Winiary
5 jajek
2 kopiaste łyżki miękkiego masła
2 serki waniliowe homogenizowane Danone

1 długi wagonik kakaowych herbatników

500 g malin mrożonych
3 łyżki cukru
2 galaretki malinowe
500 ml wody

blaszka o wymiarach 26/37 cm

Wykonanie :

Do misy blendera pokruszyć ser, następnie dodać, cukier, masło, cukier waniliowy i żółtka, wszystko utrzeć na gładki krem, następnie wyłożyć do miski.Dodać,serek waniliowy, budyń i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do sera, mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a spód w herbatnikami.
 Na herbatniki delikatnie wyłożyć ser.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 50 minut. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika, gdy będzie dość chłodny wyciągamy blaszkę i odstawiamy w zimne miejsce do całkowitego schłodzenia.
Zamrożone maliny przełożyć do garnka, dodać cukier i zagotować, Gdy maliny się rozpuszczą dodać tyle wody aby całego płynu był 1 litr, jeszcze raz zagotować i zdjąć z ognia. Następnie wsypać 2 galaretki i dobrze rozmieszać. Galaretkę z malinami odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na zimny sernik i odstawiamy na godzinkę  w zimne miejsce. 
Życzę smacznego :)



  

5 komentarzy:

  1. Kochamy wręcz serniki a z tą galaretką to już w ogóle pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu serniczek wygląda pysznie, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowite. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przygotowywałam sernika gotowanego w takiej formie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń