lutego 05, 2018

Gulasz z żołądków indyczych z kluseczkami


Witajcie :)
Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulasz z żołądków indyczych i do tego kopytkowe kluseczki, pyszne połączenie z kapustą smakuje wyśmienicie :)
Zapraszam :)

 
Składniki :

1 kg żołądków z indyka  
1 cebula
1 kopiasta łyżka kapusty kiszonej
sól, pieprz szczypta chili do smaku
1łyżeczka pieprzu ziołowego Gale 
2 kulki zmielonego ziela angielskiego Galeo 
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkotałowej
1 łyżka czerwonej papryki 
3 łyżki oleju 
1 łyżka mąki

 około 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 jajka
około 1,5 szklanki mąki pszennej 
około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie : 

Żołądki myjemy i przecinamy na pół lub mniejsze kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy żołądki dodajemy przyprawy i podsmażamy około 10 minut następnie dodajemy około 2 szklanek wody i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 30 minut, następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę lub taką sałatkową ze słoika, podlewamy jeszcze ewentualnie wodą, w zależności ile tego sosu potrzebujemy. Dusimy nadal pod przykryciem tak długo aż żołądki będą miękkie. Pod koniec duszenia w około 1 szklance wody mieszamy mąkę i wlewamy do wywaru aby zagęścić sos.
 Samego sosu powinno wyjść około 800 ml  

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy sól i pieprz do smaku,następnie dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną , zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy cienki wałek i odcinamy 1 cm kluseczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kluski, od wypłynięcia gotujemy około 3 minuty. Następnie wyjmujemy na durszlak i przelewamy zimną wodą, ugotowane kluski skrapiamy oliwą lub polewamy masłem.
Do klusek z gulaszem idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty. 
Smacznego :) 


 

4 komentarze: