Mam dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone, wchodzę dzisiaj do ogródka a tu takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.
jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi ogórkami
to zapraszam do wypróbowania :)
około 2 kg dużych ogórków
do każdego słoika po :
1 łyżeczka gorczycy Cykoria
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
2 ząbki czosnku
1 baldach kopru
zalewa :
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 szklanka ostrego ketchupu
Do garnka wlać wodę, dodać cukier ocet, sól i ketchup, zagotować.
Ogórki dobrze umyć, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części.
Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha, następnie do każdego włożyć przyprawy jak podałam w przepisie.Ogórki układamy w słoiku dość ściśle i zalewamy ciepłą zalewą. Słoik wkoło wycieramy i zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy na małym ogniu od zagotowania wody około 15 minut.
Słoiki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Zamiast ostrego ketchupu można dać łagodny.
Zamiast ostrego ketchupu można dać łagodny.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego:)
Asia.
Asiu bardzo fajny pomysł na pyszne ogóreczki 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPikle bardzo lubię, ale takich jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Ja też mam często problem z za dużymi ogórkami wiec przepis jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńCzy przyprawy są na całość, czy na każdy słoik?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze w przepisie do każdego słoika po :)
Usuń