Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują.
Przepis na ciasto drożdżowe znalazłam w książce Cukiernia Lidla.Bułeczki podałam na Porcelanie Bogucice .
Składniki na ciasto drożdżowe:
310 g Mąki tradycyjnej
150 ml mleka
1 cukier waniliowy
100 g cukru
4 żółtka
50 g roztopionego masła
22 g drożdży
250 g sera białego
3 łyżki cukru
1 cukier wanilowy
2 jajka
Maliny w syropie od Eterno
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki, ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka, resztę cukru i wlewamy rozczyn, zarabiamy ciasto, następnie wlewamy roztopione masło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy mniej więcej 6 kawałków z których formujemy bułeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy bułki.Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. W cieście robimy filiżanką wgłębienie i nakładamy po łyżce sera, na serze układamy malinki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut ja piekę z termo obiegiem ( mają być rumiane ). Po upieczeniu można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
poczęstuję się jedną :3
OdpowiedzUsuńEwa bierz ile chcesz :)
UsuńAsia ja je muszę zrobić :) Pyszności :))
OdpowiedzUsuńPyszne :) wyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńJak z obrazka, cudne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję :) również pozdrawiam :)
UsuńAsieńko czy mogę się poczęstować, te bułeczki wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPoproszę taką na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńAsieńko ależ proszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAsiu super bułeczki upiekłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPodkradnę Ci jedną bo takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBierz ile chcesz :)
UsuńŚlicznie wyglądają . Pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż je lubimy, bo drożdżowe:) a do tego wyglądają przecudnie i są baaaardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Jak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Takie z serem są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPrzez ekran czuję jak pachną :)
OdpowiedzUsuń