Witajcie :)
Jak mnie już znacie :) uwielbiam słodkości i zawsze muszę mieć coś upieczone do kawy. Dzisiaj propozycja mięciutkich ciasteczek z nutką imbiru, bananem i czekoladą.
Polecam wypróbować bo są szybkie w przygotowaniu i pyszne. Gdy się piekły ich aromat unosił się po całym domu :)
Zapraszam :)
Składniki :
1 dojrzały banan
100 g posiekanej czekolady
150 g masła miękkiego
100 g cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
1 jajko
210 g mąki typ 550
1/2 łyżeczki sody
na czubek noża imbiru mielonego Galeo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :
Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie zwilżamy wodą i łyżeczką nabieramy porcję ciasta tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce w odstępach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 12/1 5 minut na rumiano.
Upieczone ciasteczka wyciągamy z papierem na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Życzę smacznego :)
Uwielbiam ciasteczka bananowe, a Twoja wersja brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo są bardzo mięciutkie :)
UsuńFajny pomysł. Bardzo smakowite ciasteczka. Pozdrawiam serdecznie Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana, również pozdrawiam :)
UsuńCiekawy przepis, nigdy nie robiłam ciasteczek bananowych :)
OdpowiedzUsuńKasiu polecam spróbować :)
UsuńBardzo lubię połączenie banana i czekolady :)
OdpowiedzUsuńZapisuje, bede piekla w sobote. jak dla mnie to pyszne polaczenie
OdpowiedzUsuń