https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

kwietnia 14, 2016

Jabłecznik z bitą śmietaną.



Witajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :(  Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :)
Zapraszam do wypróbowania :) 



                                          Składniki :

                               3 szklanki maki pszennej  
                               3/4 szklanki cukru 
                               3 jajka
                               1 kostka margaryny Kasi
                               1 cukier waniliowy
                               2 łyżeczki proszku do pieczenia 

                               1200 g słodkich jabłek
                               1/2 szklanki cukru
                               1 cukier waniliowy
                               1 kopiasta łyżka cynamonu

                               250 ml śmietany kremówki
                               1 cukier waniliowy
                               1 łyżeczka cukru pudru  
                               1 łyżeczka soku z limonki 

                             Forma o wymiarach 26/40cm


                                        Wykonanie :  

Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na szatkownicy takiej do kapusty na cienkie plasterki, następnie posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie to wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę to nie szkodzi wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , następnie dodać łyżeczkę soku z limonki i wymieszać.Rękaw cukierniczy napełnić kremem i dekorować każdy pokrojony kawałek ciasta.

Smacznego :)



  
Wypiekałam z :  

Joasią - Grunt To Przepis 
Joasią - Różowa kuchnia 
Iwonką - Gotowanie to proste 
Edytką - Kuchenne zapiski Edyty 
Joasią - Smakołyki Asi  
Dorotką - Moje Małe Czarowanie  









                             

37 komentarzy:

  1. Jabłecznik z bitą śmietaną to istna rozkosz;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu porywam kawałek. Pyszny jabłecznik zrobiłaś. Ja może też zdążę - mam pracowity weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszpaniały! Właśnie w moim piekarniku też siedzi szarlotka, choć nie tak okazała jak Twoja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się prezentuje! :) uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto Asiu:) Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochamy szarlotki/jabłeczniki. Ten wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapach jabłek i cynamonu, pycha.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też szarlotka tyle, że na biszkopcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ja się mogę wprosić na to ciasto, czy już zjedzone? Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiu, wspaniały jabłecznik!!! Mój za to jeszcze w powijakach :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przeapetycznie wygląda i w wersji z kratką i z bitą śmietana na wierzchu :) Dzięki Asiu za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity placuszek, dzięki Asiu za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle kusząco :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna i smaczna ta szarlotka :-) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie jabłeczniki. Krateczka pięknie wygląda. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie :). Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, wygląda cudownie!
    Aż mam chęć na kawałeczek :)
    U mnie póki co nie ma nawet cienia szansy na opalanie...

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowicie wygląda. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kusiło mnie to ciasto przez ostatnie kilka dni:) dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  20. Prosty, a jaki pyszny...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger