Witajcie :) U mnie dzisiaj strasznie leje, wczoraj się opalałam a dzisiaj już zimno :( Jutro już piąteczek i wspólne wypiekanie z Dziewczynami :) tym razem jest jabłecznik. Ja upiekłam prosty, tradycyjny na cienkim kruchym spodzie z bitą śmietaną, taki lubimy najbardziej :)
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
3 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1200 g słodkich jabłek
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka cynamonu
250 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
Forma o wymiarach 26/40cm
Forma o wymiarach 26/40cm
Wykonanie :
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na szatkownicy takiej do kapusty na cienkie plasterki, następnie posypać cukrem, cukrem waniliowy i cynamonem, wymieszać i na chwilę odstawić.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie to wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę to nie szkodzi wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , następnie dodać łyżeczkę soku z limonki i wymieszać.Rękaw cukierniczy napełnić kremem i dekorować każdy pokrojony kawałek ciasta.
Smacznego :)
Wypiekałam z :
Joasią - Grunt To Przepis
Joasią - Różowa kuchnia
Iwonką - Gotowanie to proste
Edytką - Kuchenne zapiski Edyty
Joasią - Smakołyki Asi
Dorotką - Moje Małe Czarowanie
Jabłecznik z bitą śmietaną to istna rozkosz;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAsiu porywam kawałek. Pyszny jabłecznik zrobiłaś. Ja może też zdążę - mam pracowity weekend :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :)
UsuńPoproszę Asieńko kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Danusiu :)
UsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWszpaniały! Właśnie w moim piekarniku też siedzi szarlotka, choć nie tak okazała jak Twoja ;)
OdpowiedzUsuńAniu Twoje ciasta są wspaniałe :)
Usuńpięknie się prezentuje! :) uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne ciasto Asiu:) Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńKochamy szarlotki/jabłeczniki. Ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam zapach jabłek i cynamonu, pycha.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńU mnie też szarlotka tyle, że na biszkopcie :)
OdpowiedzUsuńCzy ja się mogę wprosić na to ciasto, czy już zjedzone? Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńKochana Ty zawsze :)
UsuńAsiu, wspaniały jabłecznik!!! Mój za to jeszcze w powijakach :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńPrzeapetycznie wygląda i w wersji z kratką i z bitą śmietana na wierzchu :) Dzięki Asiu za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAsieńko również dziękuję :)
UsuńSmakowity placuszek, dzięki Asiu za wspólna zabawę :-)
OdpowiedzUsuńDorotko również dziękuję :)
UsuńWygląda niezwykle kusząco :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękna i smaczna ta szarlotka :-) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńIwonko również dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie jabłeczniki. Krateczka pięknie wygląda. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :). Dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewuś :)
UsuńMmm, wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńAż mam chęć na kawałeczek :)
U mnie póki co nie ma nawet cienia szansy na opalanie...
Smakowicie wygląda. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńKusiło mnie to ciasto przez ostatnie kilka dni:) dziękuje za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńProsty, a jaki pyszny...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuń