lutego 06, 2018

Donaty z czekoladą



Witajcie:)
 Zapraszam na pyszne, puszyste pączki z dziurką,
 Donaty z czekoladą.
Do czwartkowej kawki w sam raz, jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych nadziewanych  pączków:)
Zapraszam do wypróbowania :) 



Składniki :

około 590 g mąki typ 450
100 g cukru
1 cukier waniliowy
80 g oleju
2 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
20 g drożdży
240 ml mleka

400 g czekolady mlecznej Milka

Wykonanie :

Do miski wlewamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 1.4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, i przesiewamy stopniowo mąkę, ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką,przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut.
Miskę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na 1 cm, następnie wycinamy szklanką koła a tylką do dekoracji dziurkę w środku. Wycięte krążki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
W wysokim rondlu rozgrzewamy około 1 l oleju, wkładamy po kila sztuk i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, następnie wykładamy na papierowy ręczniczek i pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej do połowy każdego donata. Wierzch można posypać kolorową posypką, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Życzę udanych wypieków :)  
Przepis podpatrzyłam u Benedetty z Włoskiego kanału youtube.
 











  

8 komentarzy:

  1. Wyglądają jak z najlepszej cukierni. Piękne i z pewnością przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam wyszły bardzo dobre.Pozdrawiam Ela��

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne wyszły, i ta polewa <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe i mega czekoladowe mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły ci idealne, wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger