Witajcie:)
Zapraszam na pyszne, puszyste pączki z dziurką,
Donaty z czekoladą.
Donaty z czekoladą.
Do czwartkowej kawki w sam raz, jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych nadziewanych pączków:)
Składniki :
około 590 g mąki typ 450
100 g cukru
1 cukier waniliowy
80 g oleju
2 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
20 g drożdży
240 ml mleka
400 g czekolady mlecznej Milka
Wykonanie :
Do miski wlewamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 1.4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, i przesiewamy stopniowo mąkę, ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką,przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut.
Miskę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na 1 cm, następnie wycinamy szklanką koła a tylką do dekoracji dziurkę w środku. Wycięte krążki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
W wysokim rondlu rozgrzewamy około 1 l oleju, wkładamy po kila sztuk i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, następnie wykładamy na papierowy ręczniczek i pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej do połowy każdego donata. Wierzch można posypać kolorową posypką, migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Wyglądają jak z najlepszej cukierni. Piękne i z pewnością przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, były pyszne :)
UsuńDzisiaj robiłam wyszły bardzo dobre.Pozdrawiam Ela��
OdpowiedzUsuńCieszę się Elu że smakowały :)
Usuńjakie piękne wyszły, i ta polewa <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewa :)
UsuńWspaniałe i mega czekoladowe mniamm :)
OdpowiedzUsuńWyszły ci idealne, wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuń