lutego 11, 2018

Ciasto cegiełka z budyniem porzeczkowym i kremem śmietanowo-waniliowym


Witajcie :)
Ostatnio miałam ochotę na jakieś nie typowe ciasto, biszkoptowe się przejadły serniki też :) Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich. 
 Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre.
Zapraszam :) 


Składniki na ciasto ucierane :

200 g mąki pszennej
3 jajka
150 g cukru
125 g masła
150 ml kefiru
1 łyżka soku z czarnej porzeczki Hortex
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na budyń :

750 ml soku z czarnej porzeczki Hortex
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki na krem :

660 g śmietany 18 homogenizowanej kwaśnej
1/2 szklanki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
6 malutkich torebeczek śmietany fix Dr. Oetkera.
280 g herbatników w czekoladzie Nysanek Cukry Nyskie

blaszka o wymiarach 33/23


Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami  na krem , następnie ciągle mieszając dodajemy kefir i sok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.

Do garnka wlewamy połowę soku z porzeczki i zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego soku. mieszamy aż zgęstnieje.Gorący budyń wykładamy na zimne ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę przelewamy do misy miksera,dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednej śmietanie fix, ubijamy na sztywno.
Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc.
Życzę smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Cudne, całkiem trafia w moje smaki. Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, a budyń przygotowany na soku z czarnej porzeczki musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie warstwy wyglądają tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym z miłą chęcią, de herbatki idealne :)

    OdpowiedzUsuń