Witajcie :)
Ostatnio miałam ochotę na jakieś nie typowe ciasto, biszkoptowe się przejadły serniki też :) Wpadłam na pomysł przygotowania takiego oto ciasta ucieranego z ugotowanym budyniem na soku z czarnej porzeczki i kremu ze śmietany homogenizowanej z nutką wanilii, na wierzch ułożyłam czekoladowe herbatniki od Cukrów Nyskich.
Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre.
Ciasto z wyglądu może jest takie sobie ale w smaku bardzo dobre.
Składniki na ciasto ucierane :
200 g mąki pszennej
3 jajka
150 g cukru
125 g masła
150 ml kefiru
1 łyżka soku z czarnej porzeczki Hortex
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na budyń :
750 ml soku z czarnej porzeczki Hortex
2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem :
660 g śmietany 18 homogenizowanej kwaśnej
1/2 szklanki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
6 malutkich torebeczek śmietany fix Dr. Oetkera.
280 g herbatników w czekoladzie Nysanek Cukry Nyskie
blaszka o wymiarach 33/23
blaszka o wymiarach 33/23
Wykonanie :
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami na krem , następnie ciągle mieszając dodajemy kefir i sok. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
Do garnka wlewamy połowę soku z porzeczki i zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy budynie i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego soku. mieszamy aż zgęstnieje.Gorący budyń wykładamy na zimne ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę przelewamy do misy miksera,dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednej śmietanie fix, ubijamy na sztywno.
Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc.
Życzę smacznego :)
Masę śmietanową wykładamy na zimny budyń i równo rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy czekoladowe herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc.
Życzę smacznego :)
Smakowicie wygladają.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudne, całkiem trafia w moje smaki. Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a budyń przygotowany na soku z czarnej porzeczki musi smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWszystkie warstwy wyglądają tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z miłą chęcią, de herbatki idealne :)
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo wygląda! <3
OdpowiedzUsuń