lutego 12, 2018

Chlebek kukurydziany z żurawiną alla babka



Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was propozycję na ni to chlebka ni ciasto :)Do jego upieczenia użyłam foremki sylikonowej do babki ale można go upiec w keksówce.Taki chlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane od firmy Radix-Bis. Mąkę kukurydzianą -
Charakteryzuje  puszysta, lekka struktura, piękny słoneczny kolor oraz delikatny słodkawy posmak. Jest dobrym źródłem żelaza, potasu, fosforu, magnezu oraz witamin A, E i z grupy B. Kukurydza zawiera barwnik z grupy karotenoidów – zeaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające. Obecność selenu w połączeniu z witaminą E oraz zeaksantyną stanowi ochronę przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, czyli choroby dotykającej szczególnie osób starszych.
 Zapraszam :) 


Składniki :

około 2 szklanek mąki pszennej
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru (lub naturalny słodzik ksylitol )
7 g suchych drożdży lub 25 świeżych
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej wody

Wykonanie :

Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki mąki pszennej, odstawiamy do podrośnięcia rozczynu.Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i pszenna, dodajemy żurawinę i zarabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy tak około 5 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, jeśli Wam się spieszy miseczkę można postawić przy grzejniku. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy silikonowej posmarowanej delikatnie olejem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 30 minut aż się ładnie wypiecze i zarumieni.
Życzę smacznego :)



   

14 komentarzy:

  1. Ależ ma cudownie słoneczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna baba. Wyrośnięta i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny wypiek :) Ciekawe czy bez mąki pszennej też by wyszedł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) myślę że tak ale wtedy będzie bardzo wyrazisty w smaku,dałam jeną szklanką mąki kukurydzianej na dwie mąki pszennej i ją czuć a z samej to będzie bardzo kukurydziany,ale jak kto lubi :)

      Usuń
  4. Bardzo dobry pomysl bo lubię mąkę kukurydzianą pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat zalega mi mąka kukurydziana :) Już wiem na co wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawałek posmarowany masełkiem to musi być prawdziwa miazga! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nie przepadam za żurawiną,ale mimo to spróbowałabym kawałek, wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń