Dzień dobry kochani :)
Dzisiaj ma dla Was propozycję pysznych ciasteczek z płatków owsianych, mąki kukurydzianej siemienia lnianego i rodzynek.
Wyśmienita przekąska na drugie śniadanie jak i do kawy, pyszne, delikatne i chrupiące.
Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane –
oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest
również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z
najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza
się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry.
Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona spiżarnia:
zawiera lekko strawne białko wartościowe tłuszcze, zdrowe węglowodany,
błonnik mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków
(m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np.
luteina).
Płatki owsiane Radix-Bis to doskonały składnik owsianki, który z dodatkiem roślinnego mleka, ulubionymi owocami, szczyptą cynamonu, syci nas na wiele godzin, odżywia i koi system nerwowy. Zapraszam :)
Płatki owsiane Radix-Bis to doskonały składnik owsianki, który z dodatkiem roślinnego mleka, ulubionymi owocami, szczyptą cynamonu, syci nas na wiele godzin, odżywia i koi system nerwowy. Zapraszam :)
Składniki :
2 szklanki zmielonych płatków owsianych Radix-Bis
1/2 szklanki mąki kukurydzianej Radix-Bis
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru trzcinowego ( można zastąpić miodem )
2 łyżki siemienia lnianego
garstka rodzynek
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
134 g miękkiego masła
Wykonanie :
W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto.
Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków :)
Pyszne i bardzo wartościowe ciasteczka :) <3
OdpowiedzUsuńOj tak, na jednym się nie kończy :)
UsuńPyszne ciasteczka, smakowicie prezentują ^_^
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo kruche i delikatne <3
OdpowiedzUsuńTak Małgosiu są kruchutkie zmielone płatki i mąka kukurydziana robią swoje :)
UsuńCudowne ciasteczka kochana 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńCiasteczka pierwsza klasa. Zdrowe i smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńCzęstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka widać, ze chrupiace :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, rozpływają się w ustach :)
UsuńTakimi ciasteczkami możemy się zajadać :D A na masełku mają jeszcze lepszy smak :)
OdpowiedzUsuńPyszne do pochrupania i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńsuper do pochrupania :)
OdpowiedzUsuń