lutego 13, 2018

Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami


Dzień dobry kochani :)
Dzisiaj ma dla Was propozycję pysznych ciasteczek z płatków owsianych, mąki kukurydzianej siemienia lnianego i rodzynek.
Wyśmienita przekąska na drugie śniadanie jak i do kawy, pyszne, delikatne i chrupiące. 
Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry.
Ziarno owsa jest niczym dobrze zaopatrzona spiżarnia: zawiera lekko strawne białko wartościowe tłuszcze, zdrowe węglowodany, błonnik mnóstwo witamin (przede wszystkim z grupy B) oraz pierwiastków (m.in. wapń, magnez, sód, potas, miedź) i cennych związków (np. luteina).
Płatki owsiane Radix-Bis to doskonały składnik owsianki, który z dodatkiem roślinnego mleka, ulubionymi owocami, szczyptą cynamonu, syci nas na wiele godzin, odżywia i koi system nerwowy. Zapraszam :)




Składniki :

2 szklanki zmielonych płatków owsianych Radix-Bis
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru trzcinowego ( można zastąpić miodem )
2 łyżki siemienia lnianego 
garstka rodzynek
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
134 g miękkiego masła 


Wykonanie : 
 
W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto.
Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków :) 
 
















17 komentarzy:

  1. Pyszne i bardzo wartościowe ciasteczka :) <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasteczka, smakowicie prezentują ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo kruche i delikatne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Małgosiu są kruchutkie zmielone płatki i mąka kukurydziana robią swoje :)

      Usuń
  4. Ciasteczka pierwsza klasa. Zdrowe i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pierwszy rzut oka widać, ze chrupiace :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, rozpływają się w ustach :)

      Usuń
  6. Takimi ciasteczkami możemy się zajadać :D A na masełku mają jeszcze lepszy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne do pochrupania i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń