lutego 01, 2018

Chleb jaglany z siemieniem lnianym



Witajcie :)
Ostatnio nasza koleżanka Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem bardzo polecała chleb z kaszą jaglaną. Nie była bym sobą gdybym go nie wypróbowała. Powiem Wam że jest przepyszny i jak napisała robi się go w 10 minut. Naprawdę prosty w wykonaniu z tm że w przepisie Kasia podała wyrastanie ciasta przez noc w lodówce a  ja zarobiłam ciasto po południu i za godzinkę upiekłam,efekt sami widzicie :) Przepis troszeczkę zmieniłam. Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

1 woreczek (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml przegotowanej letniej wody
2 łyżeczki soli
około 460 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie
4 łyżki siemienia lnianego  
25 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju 

Rada : polecam użyć wysokiej keksówki moja była niska i wyszedł mi grzybek z chleba:)

Wykonanie :

Do miski wlewamy wodę, dodajemy kaszę jaglaną cukier, drożdże, sól, siemię lniane i olej,wszystko mieszamy, następnie przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut, ciasto ma być lekko luźne ale nie kleić się do rąk.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 50 minut.
Upieczony chlebek wykładamy z formy na kratkę a wierzch smarujemy odrobiną masła.
Smacznego :)    





  

10 komentarzy:

  1. Asiu bardzo cieszę się, że chlebek Ci smakował :D

    Kasia z Gotuj z Cukiereczkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, bardzo podoba mi się Pani przepis, czy w związku z tym można zwykłą mąkę zastąpić inną, np. orkiszową lub owsianą? Pozdrawiam, Mm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej tak tylko może tej innej mąki trzeba dbać więcej żeby się nie kleiło😃 również pozdrawiam 😃

      Usuń
  3. Pyszny domowy chlebek 💛💚

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładniusi, no i tak kasza - samo dobro. Na włosy, na paznokcie, na wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały bochen :) ostatnio coraz częściej robię domowe chleby, tylko w automacie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger