Witajcie :)
Ostatnio nasza koleżanka Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem bardzo polecała chleb z kaszą jaglaną. Nie była bym sobą gdybym go nie wypróbowała. Powiem Wam że jest przepyszny i jak napisała robi się go w 10 minut. Naprawdę prosty w wykonaniu z tm że w przepisie Kasia podała wyrastanie ciasta przez noc w lodówce a ja zarobiłam ciasto po południu i za godzinkę upiekłam,efekt sami widzicie :) Przepis troszeczkę zmieniłam. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1 woreczek (100 g) ugotowanej kaszy jaglanej
250 ml przegotowanej letniej wody
2 łyżeczki soli
około 460 g mąki typ 550 + do podsypania ewentualnie
4 łyżki siemienia lnianego
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
Rada : polecam użyć wysokiej keksówki moja była niska i wyszedł mi grzybek z chleba:)
Rada : polecam użyć wysokiej keksówki moja była niska i wyszedł mi grzybek z chleba:)
Wykonanie :
Do miski wlewamy wodę, dodajemy kaszę jaglaną cukier, drożdże, sól, siemię lniane i olej,wszystko mieszamy, następnie przesiewamy mąkę i zarabiamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut, ciasto ma być lekko luźne ale nie kleić się do rąk.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 50 minut.
Upieczony chlebek wykładamy z formy na kratkę a wierzch smarujemy odrobiną masła.
Smacznego :)
Asiu bardzo cieszę się, że chlebek Ci smakował :D
OdpowiedzUsuńKasia z Gotuj z Cukiereczkiem
Bardzo smakował😃
UsuńChleb wygląda bardzo ładne :) Mi wyszedł troche bardziej kwadratowy, pozdrawiam. Ciekawe czy są jakiegoś rodzaju szkolenia na pieczenie chleba hehe. Jakby byly to dziekuje za polecenie.
UsuńWitam, bardzo podoba mi się Pani przepis, czy w związku z tym można zwykłą mąkę zastąpić inną, np. orkiszową lub owsianą? Pozdrawiam, Mm.
OdpowiedzUsuńRaczej tak tylko może tej innej mąki trzeba dbać więcej żeby się nie kleiło😃 również pozdrawiam 😃
UsuńPyszny domowy chlebek 💛💚
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu :)
UsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Izunia :)
UsuńŁadniusi, no i tak kasza - samo dobro. Na włosy, na paznokcie, na wszystko:)
OdpowiedzUsuńwspaniały bochen :) ostatnio coraz częściej robię domowe chleby, tylko w automacie :)
OdpowiedzUsuń