Witajcie :)
Ostatnio mam jakiegoś lenia pisarskiego i ciężko mi się zebrać do napisania postu, a że dzisiaj naszła mnie chęć na ciasto marchewkowe z rodzynkami to postanowiłam je upiec i wrzucić przepis . Szybkie, proste w przygotowaniu z nutką korzenną, myślę że i Wam posmakuje.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
kilka kropli olejku waniliowego lub ekstraktu
3/4 szklanki oleju
300 g mąki typ 550
2 duże marchewki około ( 350 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czekolada mleczna Milka
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
wiórki do posypania ciasta
2 małe garści rodzynek
blaszka o wymiarach: 31/22
lub keksówka o zbliżonych wymiarach
Wykonanie :
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel.Mąkę przesiewamy z proszkiem i przyprawą do piernika, następnie dodajemy olej, olejek waniliowy i delikatnie mieszamy.Gdy składniki się połączą dodajemy startą marchewkę i rodzynki jeszcze raz delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45/50 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyciągamy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miseczki wlewamy gorącą wodę i nakładamy na nią drugą mniejszą miseczkę szklaną lub metalową, łamiemy czekoladę, dodajemy 2 łyżki śmietanki i co jakiś czas mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Życzę smacznego :)
Asia
Życzę smacznego :)
Asia
Pyszne ciasto. Uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńmniam, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCiasto ma piękny kolor. Pysznie się prezentuje Joasiu :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń