grudnia 27, 2017

Snikers -moja ulepszona wersja



Witajcie :)
 Święta i po świętach, przejedzeni i kilka kilogramów więcej :)
Mam dla was przepis na mój ulepszony Snikers z warstwą herbatników, masą orzechową, i masą czekoladową. Ciasto było przepyszne i wszystkim bardzo smakowało, zapraszam do wypróbowania, może kiedyś go wypróbujecie np : na rodzinną imprezkę:) Zapraszam :) 




Składniki :


około 4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 pełne łyżki lejącego prawdziwego miodu 
1 kostka margaryny Kasi 
2 łyżeczki sody 
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
kilka kropli olejku waniliowego 


Masa budyniowa :


1 l mleka
3 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru 
100 g masła
2 kropelki olejku waniliowego

 

Masa orzechowa na wierzch ciasta :

150 g orzechów włoskich lub pekan
3 łyżki cukru
110 g masła
2 łyżki miodu 

1 puszka masy orzechowej Helio
1 puszka masy krówkowej o smaku czekolady
około 3 długich wagoników grubych herbatników

blaszka o wymiarach : 25/40 cm


Wykonanie :

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy miód,olejek, cukier, margarynę, jajka i sodę wymieszaną ze śmietaną, szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Blaszki jednakowej wielkości wykładamy papierem do pieczenia, ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce lekko nakłuwając widelcem. 

W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem następnie dodajemy kilka kropli olejku waniliowego i posiekane orzechy, chwilkę podsmażamy cały czas mieszając. Odstawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Tak przygotowaną masę orzechową wykładamy na jeden surowy placek i równomiernie ją rozprowadzamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy placki bez orzechów  około 12 minut, mają być ładnie zarumienione ale nie spalone :) placek z orzechami kilka minut dłużej tak około 14 minut.

Do garnka wlewamy połowę mleka, dodajemy masło, olejek i zagotowujemy, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę, mieszamy i wlewamy do gotującego mleka, energicznie mieszamy tak długo aż budyń będzie gesty. Ugotowany budyń odstawiamy do przestygnięcia.

Do blaszki wkładamy jeden placek bez orzechów i deikatnie go nasączamy herbatą, następnie wykładamy puszkę masy orzechowej i przykrywamy drugim plackiem bez orzechów. Wierzch placka również delikatnie nasączamy i wykładamy połowę budyniu, na budyniu rozprowadzamy 3/4 puszki masy krówkowej czekoladowej i wykładamy drugą warstwę herbatników.Na herbatniki wykładamy resztę budyniu i przykrywamy plackiem z orzechami. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.
Życzę smacznego :)
Asia .



7 komentarzy:

  1. Piękne ciasto i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu pyszne ciacho. Chętnie zjadła bym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie robiłam tego ciasta a wygląda na pyszne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger