Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej kapusty z żeberkami gotowanej w szybkowarze. Nadaje się jako samodzielne danie np: z bułką lu jako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa np: do kanapek bez pieczenia i smażenia.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
trochę ponad kg kapusty kiszonej
około 400 g żeberek ( 2 kawałki
2 cebule
3 łyżki oleju
1 łyżka ziół prowansalskich
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku
1 łyżka masła
szybkowar
Wykonanie :
Żeberka myjemy i ewentualnie dzielimy na porcje.Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Do garnka szybkowar przekładamy kapustę, żeberka, podsmażoną cebulę. Dodajemy liść laurowy ziele angielskie troszkę pieprzu i soli, wszystko zalewamy wodą ale tylko tyle aby kapusta i żeberka były zakryte.Zamykamy pokrywę i gotujemy na 1 poziomie na małym ogniu około 30 minut, po tym czasie wypuszczamy parę i ściągamy pokrywę. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeśli jeszcze troszkę twardawe gotujemy ale już bez pokrywy kilka minut, mięso powinno się rozpadać, po tym czasie wyciągamy kości i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą co lubicie i używacie.
Życzę smacznego :)
Bardzo apetyczne danie :) Na pewno smakuje świetnie i pachnie rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńAniu polecam, była pyszna :)
Usuńale pysznie :)
OdpowiedzUsuń