grudnia 12, 2017

Czekoladowe ciasto korzenne z orzechami pekan i nutellą



Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego, szybkiego i tylko z jednym jajkiem ciasta, łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków. Można je przełożyć kremem lub powidłami, z orzechami pekan smakuje wyśmienicie.
Zapraszam do wypróbowania :) 
a może upieczecie je na święta zamiast piernika :)




 Składniki :


2 i 1/4 szklanki mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 jajko
130 g miękkiego masła 
1 szklanka mleka
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
kilka kropli olejku waniliowego
1 kopiasta łyżka nutelli
2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
100 g orzechów pekan

foremka keksówka


Wykonanie:

Do miski przekładamy miękkie masło z cukrem, olejkiem i jajkiem, ucieramy na gładki krem, następnie dodajemy nutellę, mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy siekamy nożem tak żeby były wyczuwalne, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut a tak naprawdę do suchego patyczka, kontrolujcie ciasto za pomocą wykałaczki bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie już zimne lukrujemy je np : gotowym lukrem Dr. Oetkera.Wierzch posypujemy wiórkami, lub koralikami, co lubicie i macie akurat w domu. Życzę udanych wypieków :) 



5 komentarzy:

  1. Nutella, orzechy pekan i korzenny aromat...Mmmm... Połączenie idealne! Oj, kusi! wspaniałe ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się zapowiada popołudnie z takim ciachem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto :) Idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta bardzo lubię :) Zachęciłaś mnie :) Zrobię!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger