Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego, szybkiego i tylko z jednym jajkiem ciasta, łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków. Można je przełożyć kremem lub powidłami, z orzechami pekan smakuje wyśmienicie.
Zapraszam do wypróbowania :)
a może upieczecie je na święta zamiast piernika :)
a może upieczecie je na święta zamiast piernika :)
Składniki :
2 i 1/4 szklanki mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 jajko
130 g miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
kilka kropli olejku waniliowego
1 kopiasta łyżka nutelli
2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
100 g orzechów pekan
100 g orzechów pekan
foremka keksówka
Wykonanie:
Do miski przekładamy miękkie masło z cukrem, olejkiem i jajkiem, ucieramy na gładki krem, następnie dodajemy nutellę, mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy siekamy nożem tak żeby były wyczuwalne, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około 50 minut a tak naprawdę do suchego patyczka, kontrolujcie ciasto za pomocą wykałaczki bo jednak każdy piekarnik piecze inaczej.
Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie już zimne lukrujemy je np : gotowym lukrem Dr. Oetkera.Wierzch posypujemy wiórkami, lub koralikami, co lubicie i macie akurat w domu. Życzę udanych wypieków :)
Nutella, orzechy pekan i korzenny aromat...Mmmm... Połączenie idealne! Oj, kusi! wspaniałe ciasto <3
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada popołudnie z takim ciachem:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię :) Zachęciłaś mnie :) Zrobię!
OdpowiedzUsuńIdealne na święta :)
OdpowiedzUsuń