Zapraszam Was dzisiaj na kakaowy torcik z nutką kardamonu przekładany masą serowo budyniową .
Połączenie kakaowego ciast z gotowanym serem z budyniem daje niesamowity smak :)
Składniki na ciasto Kakaowe :
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu Piątnica
6 jajek
2 łyżki oleju
1 cukier waniliowy
Masa serowa:
500 gr sera białego śmietankowego
2 szklanki mleka + 1 do rozrobienia budyniu
2 łyżki mąki
2 budynie waniliowe Winiary
100 g masła
Tortownica o średnicy 26cm
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.
Dodać mąkę z proszkiem kakao kardamon i olej.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód.
Przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Masa serowa :
Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło i na malutkim ogniu zagotować .
Budynie z mąką rozpuścić w szklance mleka i wlać to masy serowej gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając żeby nam się nie przypaliło .
Krem serowy ostudzić.
Biszkopt przeciąć na 3 części
Każdy płat nasączyć dobrą herbatą .
Przykrywamy drugim krążkiem .
Znowu masa i krążek ciasta .
Wierzch i boki smarujemy resztą masy serowej i posypujemy wiórkami kokosowymi , na środek można zetrzeć czekoladę lub wafelka Knopers .
Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki
Smacznego :)
Pysznosci, ja wczoraj robiłam biszkopt zgotowanym serem, pyszny by, Twoje ciacho tez napewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję Martusiu :) u mnie tylko by jedli serniki :) tym razem zrobiłam z gotowanym serem :)
OdpowiedzUsuńJaki równiutki! Idealny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Malwinko :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle kusząca propozycja :)wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńJak wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo fajny przepis i krem :-) porywam przepis :-)
OdpowiedzUsuń