grudnia 11, 2017

Krokiety z kapustą i pieczarkami



Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych krokietów z kapustą i pieczarkami.
Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO. Jeden z nich użyłam właśnie do krokietów. Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z Wielkopolski – nierafinowany.
Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności do krótkiego smażenia.
Olej ten posiada doskonały dla diety człowieka stosunek kwasów omega 6 do omega 3 – 2:1, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Zapraszam na stronę internetową i zapoznaniem się z ofertą nierafinowanych olejów. KLIK



Składniki na ciasto naleśnikowe :


2 szklanki mąki
2 jajka
2 i 1/4   szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego Semco



Składniki na farsz :
 
  2 kg kiszonej kapusty
500 g pieczarek
  3 cebule
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
 2 łyżki masła
4 łyżki oleju rzepakowego Semco
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia krokietów
3 jajka


Wykonanie :
Do mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju, wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron.
Pieczarki i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić a następnie dodać pieczarki.Podsmażyć i na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę ugotować na miękko, odcedzić z wody i drobno posiekać można blenderem ale chwilkę żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili dodać 4 łyżki oleju rzepakowego Semco i dobrze wymieszać.
Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik.
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np: z barszczem. Proporcje oczywiście możecie zwiększyć, ja ciasto naleśnikowe robię z 2 porcji. Nie usmażone ale obtoczone w bułce tartej krokiety przekładam do pojemniczków i zamrażam. Kiedy mamy ochotę na krokieta wyciągamy, rozmrażamy i podsmażamy.
Smacznego :)
 



5 komentarzy:

  1. Krokiety z pieczarkami i kapustą robię często. Uwielbiam je. Są takie aromatyczne. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj też robiłam, ale na blogu pewnie za kilka dni się pojawią :) Uwielbiam je, ale nie robię zbyt często :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie! Tak jak wyżej jest napisane, w sam raz na stół wigilijny! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger