Ostatnio mam przyjemność testowania pysznych olei od firmy SEMCO. Jeden z nich użyłam właśnie do krokietów. Z wielkopolskich nasion podwójnie uszlachetnionej odmiany rzepaku według
starej metody tłoczenia na zimno wytwarzamy Olej Rzepakowy z
Wielkopolski – nierafinowany.
Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności do krótkiego smażenia.
Olej ten posiada doskonały dla diety człowieka stosunek kwasów omega 6 do omega 3 – 2:1, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Zawartość 56g/100ml kwasu tłuszczowego jednonienasyconego oleinowego w oleju decyduje o jego stabilności i przydatności do krótkiego smażenia.
Olej ten posiada doskonały dla diety człowieka stosunek kwasów omega 6 do omega 3 – 2:1, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Składniki na ciasto naleśnikowe :
2 szklanki mąki
2 jajka
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego Semco
Składniki na farsz :
2 kg kiszonej kapusty
500 g pieczarek
3 cebule
sól, pieprz, szczypta chili do smaku
2 łyżki masła
4 łyżki oleju rzepakowego Semco
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia krokietów
3 jajka
Wykonanie :
Do
mleka dodać mąkę, sól, jajka i olej rzepakowy Semco, dobrze wymieszać żeby nie było
grudek. Patelnię do naleśników rozgrzać i posmarować odrobinką oleju,
wylewać chochelką porcje ciasta, smażyć na rumiano z obydwu stron.
Pieczarki
i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na
patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić a następnie
dodać pieczarki.Podsmażyć i na samym końcu przyprawić do smaku solą i
pieprzem.
Kapustę
ugotować na miękko, odcedzić z wody i drobno posiekać można blenderem
ale chwilkę żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek,
przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili dodać 4 łyżki oleju rzepakowego Semco i dobrze wymieszać.
Na
każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki
naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik.
Jajka
roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce
tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu
stron na złoty kolor. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym
ręczniku. Podawać np: z barszczem. Proporcje oczywiście możecie zwiększyć, ja ciasto naleśnikowe robię z 2 porcji. Nie usmażone ale obtoczone w bułce tartej krokiety przekładam do pojemniczków i zamrażam. Kiedy mamy ochotę na krokieta wyciągamy, rozmrażamy i podsmażamy.
Krokiety z pieczarkami i kapustą robię często. Uwielbiam je. Są takie aromatyczne. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj też robiłam, ale na blogu pewnie za kilka dni się pojawią :) Uwielbiam je, ale nie robię zbyt często :)
OdpowiedzUsuńPyszne ! W Sam raz na Wigilię :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Tak jak wyżej jest napisane, w sam raz na stół wigilijny! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń