listopada 24, 2017

Rafaello bez pieczenia



Witajcie :)

Nie macie pomysłu na ciasto? piec Wam się nie chce a macie ochotę na coś słodkiego :) jest na to rada, pysze błyskawiczne rafaello wystarczy budyń, kokos i herbatniki,
 ja użyłam od Cukrów Nyskich .
Zapraszam do wypróbowania,
 do sobotniej kawki takie ciasto będzie w sam raz :) 




Składniki :

kulki rafaello do dekoracji

800 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
4  łyżki cukru
2 łyżki mąki 
3 łyżki masła
200 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki masła 

blaszka o wymiarach 32/22 cm


Wykonanie :

Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka i mieszamy tak długo aż zgęstnieje.Gdy garnek ściągniemy z ognia dodajemy 100 g wiórek i mieszamy.
Budyń odstawiamy na 5 minut.Wykładamy jeszcze ciepły, dzięki temu herbatniki szybko zmiękną a na pewno nie powstanie z nich ciapka jeśli się tego obawiacie.Zawsze tak robię i nie muszę długo czekać aż ciasto herbatnikowe będzie miękkie.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, budyń dzielimy na 3 porcje, na spód blaszki wykładamy herbatniki, następnie porcja budyniu, herbatniki, budyń, herbatniki i budyń. 
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła, wsypujemy 100 g wiórek i co jakiś czas mieszamy aż się zrumienią, nie mogą się przypalić. Górną warstwę budyniu posypujemy uprażonymi wiórkami i lekko dociskamy łyżką. 
Odstawiamy na godzinkę do lodówki.Ciasto kroimy w kostki i na każdej układamy kuleczkę rafaello.
Życzę smacznego :) 
   





5 komentarzy:

  1. Super pomysł z herbatnikami. Z tej firmy bardzo lubię, często kupuję na spody do serników :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o kawałek :) Tylko duży ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wiórki i rafaello, ależ mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia :) a rafaello jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger