listopada 16, 2017

Grzebyczki z masą makową Helio


Witajcie :)

Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie.
Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków.
Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku na początku XXI wieku i od tego czasu wielokrotnie zostały nagrodzone prestiżowymi nagrodami. Masa makowa HELIO to produkt uhonorowany m.in. laurami konsumenckimi i branżowymi, w tym tytułem Produkt na medal Pani Domu, czy Medalem Europejskim.
Nie długo święta więc zapraszam Was do zapoznania się z szerokim asortymentem produktó Helio-http://www.helio.pl/produkty.




Składniki :

około 560 g mąki pszennej typ 550  
1/2 szklanki  ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody 
  25 g drożdży
  60 g cukru
  1 cukier waniliowy
75 g oleju
  2 jajka

1 puszka gotowej masy makowej HELIO 


Wykonanie :

Do miseczki wlewamy ciepłe mleko i ciepłą wodę, dodajemy drożdże, 4 łyżki cukru i około szklanki mąki, dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy resztę cukru, jajka i wyrośnięty rozczyn, lekko zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy około 5 minut. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy dość cienko. Następnie wykrawamy pasy o szerokości około 13 cm , nakładamy kilka łyżek masy makowej i równomiernie rozprowadzamy, zwijamy ciasto ściśle w rulon łączenie ma być na spodzie. Następnie odcinamy 12 cm kawałki i lekko nacinamy co 1 cm formujemy w łagodny łuk. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni pieczemy na złoty kolor około 15/20 minut. 
Upieczone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)





16 komentarzy:

  1. Wyglądają jak z najlepszej cukierni :) Pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu pyszne są te grzebyczki :) Zjadła bym wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie Joasiu :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie drożdżówki z makiem <3 Asiu podkradam jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam dla wnuków wyszły bardzo dobre musiałam jeszcze dać im do domu .Pozdrawiam Halinka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko cieszę się że smakowały :)polecam również inne przepisy :)

      Usuń
  6. Drożdżówki z makiem to dla mnie smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger