Witajcie :)
Na dworze już zimno i miseczka gorącej rozgrzewającej zupy z nutką ostrości po całym dniu w pracy czy w szkole będzie w sam raz. Pyszna, gęsta z pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha.
Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :)
Składniki :
około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka
5 ziemniaków
1 duża czerwona papryka
2 małe marchewki
6 dużych pieczarek
kilka gałązek pietruszki,
gałązka selera
kawałek pora
kawałek selera ( korzeń )
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka przyprawy np do karkówki
2 łyżki domowej vegety klik
sól do smaku
3 łyżki oleju
około 2.5 l wody lub według uznania
Wykonanie :
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, odstawiamy na kilka minut. W garnku z nie przywieralną powłoką rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając około 12 minut następnie wlewamy połowę wody tak aby przykryła mięso i dusimy około 20 minut.Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę, ziemniaki, paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w pół plasterki. Zieleninę związujemy nitką. Wszystko wkładamy do garnka, dolewamy wody według uznania i gotujemy tak długo aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupa gulaszowa ma być raczej gęsta ale jeśli nie lubicie gęstych możecie dodać wody tyle ile potrzebujecie.Ja czasami do tej zupy dodaję jeszcze kilka łyżek słodkiej śmietanki ale nie jest to konieczne.Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem i wyjmujemy związaną zieleninkę.
Smacznego :)
Takie zupki to ja zawsze i bardzo chętnie zjem, a tym bardziej jak jest taka pogoda jak teraz :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper. Od razu chce się biec do kuchni i robić :)
OdpowiedzUsuńLubie taką zupe do tego bułka i obiad idealny. Janek
OdpowiedzUsuńA;e smakowicie się prezentuje, w sam raz na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuń