Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
500 g mąki pszennej
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
200-250 ml letniej wody
Nadzienie:
80-100 g masła
5 ząbków czosnku
suszony szczypiorek
około 1 szklanki startego żółtego sera
Wykonanie :
Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy posmaruj masłem z czosnkiem,posyp szczypiorkiem i startym serem.
Ciasto złóż w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).
Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masło, możesz jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut.
Moje dzieci takie spiralki jadły z zupą i Remuladą duńską.
Smacznego :)
Wypiekałam z :
Iwonką
Bożenką
Dorotką
Niną
Ewą
Ależ one apetycznie wyglądają. Czosnkowe nadzienie całkiem pod moje gusta. Pysznie i aromatycznie. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńWspaniałe zawijaski, ja swoje upiekę w niedzielę bo pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marzenko bo są pyszne :)
Usuńtakie zawijaski są idealne do chrupania, a jeszcze z ulubionym sosikiem muszą być mega :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne polecam zrobić :)
UsuńWspaniałe:) Aż czuję ich zapach:)
OdpowiedzUsuńAle bym takie zjadł z zupą musze żonie powiedzieć żeby zrobiła :) Janek
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo fajne zawijaski
OdpowiedzUsuńFajna taka przekąska na wieczór :) Chrup chrup do filmu :)
OdpowiedzUsuńteż jeden zawiasek zwinęłam sobie w obwarzanek:) dzięki za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńDołozyłas ser żółty, fajny pomysł :-) Dzieki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDorotko mój syn każde drożdżowe by jadł z żółtym serem :)
UsuńSwietny pomysł z tym serem, piękne :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję :)
UsuńPodoba mi się pomysł na dołożenie sera. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne i bardzo smaczne , dziękuje za wspólne wypiekanie ;-) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńTeż myślałam o żółtym serku, fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie :)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ serem muszą być pyszne. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńJa też miałam zrobić z serem, tylko sera w domu zabrakło, a nie chciało się iść do sklepu.Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem muszę pomyśleć o szczypiorku! Dziękuje za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńSmaczny dodatek sera, wariant wart wypróbowania przy pieczeniu następnej partii :) Dzięki Asiu za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuń