piątek, 11 marca 2016

Zawijaski drożdżowe z serem, szczypiorkiem i czosnkiem.

Witajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie na śniadanie klik  tym razem są przepyszne zawijaski drożdżowe które pieczemy wszystkie z jednego przepisu, ja dodatki troszkę zmieniła dałam żółty ser i szczypiorek, dzieci się nimi zajadały. Do zawijasków podałam Remuladę duńską. Wyszły przepyszne i chrupiące.
Zapraszam do wypróbowania :) 




Składniki :
 
500 g mąki pszennej
1 paczka suchych drożdży (7 g)
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
200-250 ml letniej wody

Nadzienie:
80-100 g masła
5 ząbków czosnku
suszony szczypiorek

około 1 szklanki startego żółtego sera

Wykonanie :
 

Do misy wsyp mąkę i drożdże, wymieszaj. Dodaj resztę składników, oprócz wody. Zacznij mieszać, najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wlewaj po trochu wodę, tyle jej dolej by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy posmaruj masłem z czosnkiem,posyp szczypiorkiem i startym serem.
Ciasto złóż w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).
Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masło, możesz jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut.
 


Moje dzieci takie spiralki jadły z zupą i Remuladą duńską.












Smacznego :)

Wypiekałam z : 

Iwonką  
Bożenką 
Dorotką 
Niną 
Ewą  

31 komentarzy:

  1. Ależ one apetycznie wyglądają. Czosnkowe nadzienie całkiem pod moje gusta. Pysznie i aromatycznie. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe zawijaski, ja swoje upiekę w niedzielę bo pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Marzenko bo są pyszne :)

      Usuń
  3. takie zawijaski są idealne do chrupania, a jeszcze z ulubionym sosikiem muszą być mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe:) Aż czuję ich zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym takie zjadł z zupą musze żonie powiedzieć żeby zrobiła :) Janek

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna taka przekąska na wieczór :) Chrup chrup do filmu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też jeden zawiasek zwinęłam sobie w obwarzanek:) dzięki za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  8. Dołozyłas ser żółty, fajny pomysł :-) Dzieki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko mój syn każde drożdżowe by jadł z żółtym serem :)

      Usuń
  9. Swietny pomysł z tym serem, piękne :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się pomysł na dołożenie sera. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne i bardzo smaczne , dziękuje za wspólne wypiekanie ;-) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  13. Też myślałam o żółtym serku, fajny pomysł!
    Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z serem muszą być pyszne. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też miałam zrobić z serem, tylko sera w domu zabrakło, a nie chciało się iść do sklepu.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Następnym razem muszę pomyśleć o szczypiorku! Dziękuje za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Smaczny dodatek sera, wariant wart wypróbowania przy pieczeniu następnej partii :) Dzięki Asiu za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce!

    OdpowiedzUsuń