Witajcie :)
Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio, do świątecznych wypieków będzie w sam raz.
Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.
Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.
Zapraszam :)
Składniki :
3 szklanki mąki tortowej typ 550
1 szklanka cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 lyżki kawy rozpuszczalnej
1 budyń czekoladowy Winiary
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki oleju
600 g sera białego z wiaderka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej
2 łyżki masła
wysoka forma z kominkiem
Wykonanie :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej, śmietanę, przesiewamy mąkę z proszkiem, kawą i budyniem, delikatnie mieszamy.
Ser ucieramy z cukrem ,cukrem waniliowym, żółtkami i masłem, następnie dodajemy kaszę i ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
Formę lekko natłuszczamy olejem ( moja jest sylikonowa) wlewamy połowę ciasta, następnie ser i drugą połowę ciasta .
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moja babka piekła się około 50 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Polewę Helio wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Gdy pod palcami wyczujecie że jest już dobrze rozpuszczona na rogu robimy nacięcie i wyciskamy ją na babkę robiąc esy floresy.
Życzę udanych wypieków i smacznego :)
Asia.
kawowa, o tak! <3
OdpowiedzUsuńNa taką babeczkę to ja się wpraszam do Ciebie Joasiu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :)
UsuńAsiu super babeczka :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł Joasiu :) Piękna babeczka.
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, połączenie kawy z serem - dla mnie bomba :D
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka Asiu :-)
OdpowiedzUsuńBabeczka prosta, ale bardzo smaczna :) Polecam!
OdpowiedzUsuńMoje smaki takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńNaprawde świetna babka z kawą idealna
OdpowiedzUsuń