Witajcie :)
Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto z jabłkami.Pyszne, aromatyczne w sam raz do kawki. Do ciasta użyłam polewy Helio.
Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową
konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Polewy
HELIO posiadają eleganckie stojące opakowanie, ozdobione wizerunkami
smakowitych tortów, które zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej
na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania
Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę HELIO wystarczy podgrzać
w gorącej wodzie lub kuchence mikrofalowej. Jeśli rozpuścimy za dużo
polewy, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby produkt ostudzić i przy
kolejnym użyciu rozpuścić ponownie w kąpieli wodnej.
Składniki :
3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny Kasia
1 kg soczystych jabłek
2,3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu
blaszka o wymiarach 26/28 cm
Wykonanie :
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cynamon, cukier waniliowy i cukier do smaku w zależności od słodkości jabłek. Jabłka smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając tak około 13 minut, a następnie studzimy.
Margarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa równej wielkości placki .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto i wykładamy na nie jabłka, na jabłka wykładamy drugie ciasto i delikatnie dociskamy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 40/45 minut na złoty kolor.
Polewę Helio wkładamy do miski z ciepłą wodą i rozpuszczamy, następnie polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.Ja swoją szarlotkę wykrawałam obręczą do pierogów myślę że tak ciekawiej się prezentuje :)
Smacznego :)
Mega pyszna szarlotka Joasiu :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńPiękne podane i na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowita wersja szarlotki, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń