Witajcie :)
Mamy już jesień i okres grzybowy, bardzo lubię chodzić do lasu i zbierać grzyby ale jeść je to już nie bardzo. Grzyby z reguły są ciężko strawne i nie zbyt zdrowe wciągają wszystkie toksyny z ziemi. Jedynym grzybem pysznym i zdrowym jest boczniak.
Boczniaki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji
mineralnych. Wykazano, że w 100 g suchej masy owocników znajduje się:
około 3 g potasu , 150 mg wapnia i 125–757 mg sodu. Boczniaki zawierają znaczne ilości witamin z grupy B i D.
Szczególnie wysoką zawartość określono dla tiaminy, ryboflawiny,
niacyny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i prowitaminy
D2. Boczniaki obniżają poziom cukru i cholesterolu,niszczą komórki nowotworowe.Są źródłem białka witamin i soli mineralnych. Dzisiaj propozycja boczniaków alla ryby po grecku do słoików. Pyszna potrawa, można ją jeść na ciepło i na zimno. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
2 kg ładnych boczniaków
9 cebul
1 kg marchewki
2 łyżki domowej vegety
1 łyżka soli
2 łyżki pieprzu
1 łyżka cukru
3 łyżki octu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka oleju
Wykonanie :
Marchewkę i cebulę obieramy.Boczniaki i warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki kroimy w grubsze paski. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, dodajemy przyprawy i dusimy na mały ogniu aż straci swoją surowość. Boczniaki zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy z wody. Ugotowane boczniaki przekładamy do marchewki, dodajemy przecier i ocet przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem.Wszystko dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając około 10 minut.
Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie przekładamy boczniaki z marchewką i zakręcamy słoik. Dno garnka wykładamy ściereczką, następnie wkładamy słoiki i zalewamy ciepła wodą do 3/4 wysokości słoika. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
totalnie moje smaki! pycha1
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńja bardzo lubię grzyby i teraz chętnie robię zapas :) pyszna propozycja na boczniaki! :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że któreś z grzybów są tak zdrowe :) Tez lubię boczniaki, a w okresie grzybowym mogłabym nie wychodzić z lasu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i na pewno mega smaczna propozycja :) Pysznie Joasiu :)
OdpowiedzUsuńPyszne grzybki, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę słoiczek :)
OdpowiedzUsuń