środa, 27 kwietnia 2016

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi.





Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki.
Zapraszam do wypróbowania:) 


Składniki:

25 g drożdży
2oo ml ciepłej wody
4/5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
3 łyżki oleju
1 żółtko
500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550 

marmolada wieloowocowa Orzech 
powidła śliwkowo-migdałowe Orzech 
cukier trzcinowy do posypania
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Do kubka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na okrągłe placki, jeśli macie formę do rogalików, to nakładamy ciasto, z góry dociskamy wałkiem aż oddzielą się trójkąty, przy szerszym brzegu układamy po łyżeczce marmolady lub powideł.Zwijamy od szerszego gońca do wąskiego. Jeśli nie macie formy to odrysujcie koło od dużego talerza i podzielcie na równe trójkąty, dalej tak samo zwijamy rogale.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym.Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni na złoty kolor, ja piekę z termo obiegiem, a Wy swój piekarnik sami musicie wyczuć.
Smacznego :)


   






 

25 komentarzy:

  1. Aż mi ślinka Asiu pociekła. Bardzo fajne rogaliki. Z marmoladką - najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś to wpadaj :) stawiam wodę na kawkę :)

      Usuń
  2. Jakie puchate, pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepysznie..i jak kuszą... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rogaliki :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko :) częstuj się :)

      Usuń
  5. Były pyszne, idealne do kawki w pracy,
    Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się że smakowały :)

      Usuń
  6. Malutkie, rumiane, śliczniutkie i niezwykle kuszące - idealne i perfekcyjnie wykonane - super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale masz rewelacyjny sprzęcioch do robienia rogalików! A ja się zawsze męczę z tym rozwałkowywaniem i rozcinaniem - nigdy mi równe nie wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu polecam , jest super i w mig się robi rogaliki :)

      Usuń
  8. jakie rumiane ! mmm a co to za...'coś' to do rogalików ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest forma do rogalików z tupperware :)

      Usuń