września 26, 2017

Bułeczki dyniowe z serem i chałka.


Witajcie :)

Ostatnio nakupiłam dyni i troszkę Was nią pomęczę :)
Dzisiaj przepis na mięciutkie bułeczki 
drożdżowo-dyniowe z serem.
Na śniadanie lub do kawki  w sam raz.
Zapraszam :)

Składniki :

około 600 g mąki 
1 szklanka purre z dyni hokaido
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
80 g oleju
25 g drożdży

7 łyżek sera z wiaderka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 jajko
1 cukier waniliowy

4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wody


Wykonanie :

Do miski przesiewamy mąkę następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kruszymy drożdże i zalewamy ciepłym mlekiem, delikatnie mieszamy sam środek i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki można dodać dynię i zarabiać ciasto.Gdy się wszystko połączy dodajemy jajka, olej i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Ciasto nie może kleić się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto to udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze wkoło zlepiając tworząc zgrabną bułeczkę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.
Ja z tego ciasta zrobiłam  bułeczki wyszło mi ich 10  i chałkę.


Upieczone bułeczki można delikatnie polukrować, cukier puder mieszamy z wodą lub sokiem z cytryny, robimy esy floresy.

Z reszty ciasta robimy 5 równych wałeczków zaplatamy w warkocz zewnętrzne wałki co drugi do środka z jednej i drugiej strony tak samo.Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym.Pieczemy również w temperaturze 190 stopni około 20/25 minut, na złoty kolor.Upieczoną chałkę można oprószyć cukrem pudrem.







10 komentarzy:

  1. Ależ pyszności!
    Uwielbiam wszelakie dyniowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne, częstuję się do kawki, żeby sobie pracę osłodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ cuda, mniam, jest Pani niewątpliwie kulinarną Artystką, poczęstuję się przepisem, zwłaszcza że z dynią, pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dynię i drożdżowe wypieki :) Połączenie ich to dla mnie poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pięknie się prezentują. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm pyszne takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale żółciutkie ,wyglądają mega apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń