Witajcie :)
Ostatnio nakupiłam dyni i troszkę Was nią pomęczę :)
Dzisiaj przepis na mięciutkie bułeczki
drożdżowo-dyniowe z serem.
drożdżowo-dyniowe z serem.
Na śniadanie lub do kawki w sam raz.
Zapraszam :)
Składniki :
około 600 g mąki
1 szklanka purre z dyni hokaido
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
80 g oleju
25 g drożdży
7 łyżek sera z wiaderka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wody
Wykonanie :
1 szklanka purre z dyni hokaido
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
80 g oleju
25 g drożdży
7 łyżek sera z wiaderka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 jajko
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wody
Wykonanie :
Do miski przesiewamy mąkę następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kruszymy drożdże i zalewamy ciepłym mlekiem, delikatnie mieszamy sam środek i pozostawiamy do wyrośnięcia drożdży. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki można dodać dynię i zarabiać ciasto.Gdy się wszystko połączy dodajemy jajka, olej i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Ciasto nie może kleić się do rąk, można dodać ewentualnie troszkę mąki ale nie za dużo. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięte ciasto to udany i pulchny wypiek. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym budynie i jajkiem. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę delikatnie rozwałkowujemy na około 1 cm wykrawamy po dw krążki, na jednym kładziemy kopiastą łyżeczkę sera i przykrywamy drugim krążkiem dobrze wkoło zlepiając tworząc zgrabną bułeczkę.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy na złoty kolor około 20 minut.
Ja z tego ciasta zrobiłam bułeczki wyszło mi ich 10 i chałkę.
Upieczone bułeczki można delikatnie polukrować, cukier puder mieszamy z wodą lub sokiem z cytryny, robimy esy floresy.
Z reszty ciasta robimy 5 równych wałeczków zaplatamy w warkocz zewnętrzne wałki co drugi do środka z jednej i drugiej strony tak samo.Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem trzcinowym.Pieczemy również w temperaturze 190 stopni około 20/25 minut, na złoty kolor.Upieczoną chałkę można oprószyć cukrem pudrem.
Ależ pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie dyniowe wypieki :)
Ale pyszne, częstuję się do kawki, żeby sobie pracę osłodzić :)
OdpowiedzUsuńAleż cuda, mniam, jest Pani niewątpliwie kulinarną Artystką, poczęstuję się przepisem, zwłaszcza że z dynią, pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię i drożdżowe wypieki :) Połączenie ich to dla mnie poezja :)
OdpowiedzUsuńCudowne drożdżowe wypieki Asiu :-)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentują. Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMmmmm pyszne takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńale żółciutkie ,wyglądają mega apetycznie ! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne wypieki Asiu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie, a z powodu chałki zrobiłam się baaaaardzo głodna. Pyszności.
OdpowiedzUsuń