września 28, 2017

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kapustą serem i jajkami.




Witajcie :)

Często tak się zdarza że zostanie nam coś z obiadu z poprzedniego dnia, kawałek kurczaka czy kapust lub np: kilka pieczarek. Ja w takich przypadkach robię przegląd lodówki i najczęściej z tego co mi zostało robię zapiekankę. Dzisiaj makaron z kurczakiem, cebulą, serem, kapustą i jajkami.Danie wyszło pyszne, można podać je z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapraszam :)

Składniki :

około 300 g ugotowanego makaronu kokardki np: Primo Gusto
2 upieczone pałki i podudzie z kurczaka 
4 jajka
około 1 szklanki posiekanej słodkiej kapusty
2 cebule
2 marchewki np: z rosołu
1 łyżka masła
 6 plastrów żółtego sera

1 opakowanie serka śmietankowego w okrągłych plasterkach Capreze 
sól pieprz, szczypta chili do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 duży ząbek czosnku

naczynie żaroodporne lub okrągła foremka 

Wykonanie :

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, kurczaka obieramy z kości i również kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, pokrojoną kapustę i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kurczaka, marchewkę z rosołu pokrojoną w plasterki, oprószamy wszystko solą, pieprzem,bazylią, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą chili, wszystko podsmażamy co jakiś czas mieszając. Do ugotowanego makaronu dodajemy wszystko z patelni, następnie dodajemy pokrojony w kostkę żółty ser ( można go zmielić w blenderze ) przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, jajka rozbijamy widelcem i dodajemy do makaronu, wszystko dobrze mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron,na wierzchu układamy okrągłe plasterki serka śmietankowego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy zapiekankę na środkowym poziomie piekarnika około 35/40 minut aż się ładnie wszystko zetnie i zarumieni.
 Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego :)


 
    

18 komentarzy:

  1. Prezentuje się rewelacyjnie :) Chętnie bym zjadła tak przygotowaną zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie skomponowana zapiekanka. Jeszcze takiej Asiu nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki, są pyszne i syte :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda Marzenko szybkie danie i sycące :)

      Usuń
  4. ciężkostrawna, ale smakowo musi być obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się po niej ciężko nie czułam :)

      Usuń
  5. super się sprawdzi ta zapiekanka na jesienny obiad w sobotę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanka z resztek jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanka prezentuje się po królewsku! Wygląda jak smakowite ciasto. Pyszne połączenie składników. Palce lizać! :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kapustą chyba jeszcze nie robiłam, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger