Witajcie :)
Mamy sezon dyniowy a w sklepach różne odmiany.
Były przepisy na słono. Tym razem jednak będą racuszki na słodko nie każdy jednak lubi dyniowe bo maja specyficzny smak, dzięki dodaniu cynamonu jest ona nie wyczuwalna a racuszki smaczne. Można podać je z cukrem pudrem lub ze śmietaną i cukrem waniliowym.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
około 360 g dyni
5 łyżek cukru lub do smaku
1płaska łyżka cynamonu
2 jajka
3 łyżki kopiaste sera z wiaderka
około 1 szklanki mąki typ 550
około 1 szklanki mąki typ 550
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wykonanie :
Dynię ścieramy na drobnych oczkach i odciskamy nadmiar soku.
Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i sodą oraz ser, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i jeszcze raz delikatnie mieszamy.Konsystencja ciasta ma być dość gęsta ponieważ dynia puszcza jednak sok i ciasto się rozrzedza. Na patelni rozgrzewamy olej za pomocą łyżki nakładamy porcje ciast, smażymy na małym ogni na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Racuszki oprószamy cukrem pudrem lub podajemy ze śmietaną.
Smacznego :)
Kolejny dyniowe cudo tej jesieni :-)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Narobiłaś mi wielkiej ochoty Joasiu :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuń