września 11, 2017

Amoniaczki czyli błyskawiczne ciasteczka.



Witajcie kochani :)

Początek tygodnia więc nowa tura ciasteczek do kawki, tym razem coś błyskawicznego czyli amoniaczki, szybko się robi, szybko się piecze a jeszcze szybciej zjada :) Zapraszam do wypróbowania :)




SKŁADNIKI :

około 500 g mąki tortowej typ 550
 3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki amoniaku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g miękkiego masła 


WYKONANIE :


Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy : masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sodę wymieszaną ze śmietaną, zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i za pomocą foremek o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy na złoty kolor moje ciasteczka piekły się około 12 minut. Takie ciasteczka możecie polukrować, polać czekoladą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem, wybór należy do Was :)
U mnie najlepiej schodzą takie bez niczego :) Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień.
Życzę udanych wypieków i smacznego :)
Asia.




15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciastka z amoniakiem :) Ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich ciasteczek nie robiłam. Wyglądają fajnie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasteczka :) Idealne do kawki - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Very tasty recipe+ Really great.

    OdpowiedzUsuń
  5. wieki nie robiłam,całkiem o nich zapomniałam

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie amoniaczki zawsze na Boże Narodzenie się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam te ciasteczka, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają naprawdę niesamowicie smacznie - polecam, sama jutro robię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam je od zawsze :) Zapraszam do siebie po ich kokosową odmianę na maślance :)

    OdpowiedzUsuń