Witajcie kochani :)
Początek tygodnia więc nowa tura ciasteczek do kawki, tym razem coś błyskawicznego czyli amoniaczki, szybko się robi, szybko się piecze a jeszcze szybciej zjada :) Zapraszam do wypróbowania :)
SKŁADNIKI :
około 500 g mąki tortowej typ 550
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki amoniaku
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g miękkiego masła
WYKONANIE :
Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy : masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy, sodę wymieszaną ze śmietaną, zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i za pomocą foremek o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni pieczemy na złoty kolor moje ciasteczka piekły się około 12 minut. Takie ciasteczka możecie polukrować, polać czekoladą lub po prostu oprószyć cukrem pudrem, wybór należy do Was :)
U mnie najlepiej schodzą takie bez niczego :) Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet tydzień.
Życzę udanych wypieków i smacznego :)
Asia.
Bardzo lubię ciastka z amoniakiem :) Ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńTeż je lubimy :)
UsuńJeszcze takich ciasteczek nie robiłam. Wyglądają fajnie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAguś musisz wypróbować :)
UsuńPrzepyszne ciasteczka :) Idealne do kawki - mniam <3
OdpowiedzUsuńVery tasty recipe+ Really great.
OdpowiedzUsuńThank you very much :)
Usuńwieki nie robiłam,całkiem o nich zapomniałam
OdpowiedzUsuńU mnie amoniaczki zawsze na Boże Narodzenie się robi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je <3
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę niesamowicie smacznie - polecam, sama jutro robię :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam je od zawsze :) Zapraszam do siebie po ich kokosową odmianę na maślance :)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń